L'oposició convoca protestes a Veneçuela contra les últimes mesures de Maduro

La pujada del salari mínim o la reconversió de la moneda centren les crítiques d'economistes i partits opositors.

El president de Veneçuela, durant una trobada amb els seus ministres al palau de Miraflores
El president de Veneçuela, durant una trobada amb els seus ministres al palau de Miraflores / Palau de Miraflores (Reuters)

Els partits opositors veneçolans Primer Justícia (PJ), Voluntat Popular (VP) i Causa Radical (CR) han convocat una jornada de protestes per a dimarts contra les últimes mesures econòmiques anunciades pel president Nicolás Maduro per a combatre la hiperinflació i la fam. 

Es tracta d'iniciatives com ara apujar 35 vegades el salari mínim, fins a situar-lo en 1.800 bolívars, o reconvertir la mateixa moneda, que passarà a anomenar-se bolívar sobirà i tindrà un valor 10.000 vegades superior que l'actual divisa. Per a l'oposició, són mesures inviables davant de la crisi econòmica que assola el país.

Diversos economistes adverteixen que si es concreta la unificació anunciada per Maduro, Veneçuela camina cap a una devaluació del 95,8% en la moneda nacional, amb la qual el preu del dòlar nord-americà pujaria 24 vegades el seu valor actual. En declaracions a l'agència Efe, coincideixen que les mesures previstes no tenen coherència perquè “van en direccions oposades”. 

La nova moneda, que tindrà vigència a partir de dilluns, tindrà el suport del petro, una criptomoneda que es va llançar el febrer passat i que té un valor “oscil·lant de 60 dòlars o més”. A més, està previst que augmenten els impostos i el preu de la gasolina.  

Davant de les crítiques de l'oposició, el ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, ha assegurat que els preus no necessàriament pujaran perquè hi haurà un “canvi únic fluctuant” que funcionarà pel sistema de subhastes del Banc Central de Veneçuela. Segons ha dit, això farà desaparéixer “per complet el dòlar criminal”.

300 franquícies de cases de canvi

En el marc d'aquesta mesura, Rodríguez també ha avançat que s'obriran 300 franquícies de cases de canvi perquè els veneçolans puguen realitzar lliurement el bescanvi de divises, a pesar que encara no s'ha alçat el control de canvi vigent des de 2003.

El ministre no ha concretat de moment la data d'obertura d'aquests establiments, però sí que ha detallat que el preu de la moneda es calcularà a partir de la subhasta de dia i el preu del petro. 

També et pot interessar

stats