L'Open Arms desembarcarà a Barcelona

L'ONG havia demanat l'acollida en un port espanyol després que Itàlia i Malta els han negat l'entrada.

Migrants rescatats aquest dissabte pel vaixell Open Arms de l'ONG Proactiva
Migrants rescatats aquest dissabte pel vaixell Open Arms de l'ONG Proactiva / @openarms_fund

El vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms ha rebut autorització del Govern d'Espanya per a desembarcar a Barcelona els 60 migrants rescatats d'una barca a 33 milles nàutiques de Líbia, segons han confirmat fonts governamentals espanyoles. Els responsables de la nau calculen que, tal com està la mar i la distància a què es troben, podran arribar a Barcelona dimecres al matí.

Hores abans que s'autoritzara el desembarc, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia emés aquest tuit, agraint la feina de Proactiva Open Arms i oferint la ciutat condal com a destí per al vaixell.

L'entitat, que opera amb els vaixells de rescat Open Arms i Astral, ha trobat la pastera aquest dissabte a 33 milles de Líbia, i ha sol·licitat permís per a desembarcar els migrants auxiliats en un port espanyol després de la negativa d'Itàlia i Malta a acollir les embarcacions.

Hores abans de donar llum verda al desembarcament, el ministre de l'Interior italià, l'ultradretà Matteo Salvini, ha acusat l'ONG Proactiva d'actuar com una màfia de tràfic d'éssers humans i de rescatar els immigrants abans de la intervenció dels guardacostes libis. Ha avisat que no permetrà que l'embarcació arribe a Itàlia. 

A la prohibició d'Itàlia i Malta s'afegeix que Líbia no es considera un país segur per a atracar les naus ja que Itàlia i Malta no permeten atracar les ONG i Líbia no és un país considerat segur.

A bord de les embarcacions de Proactiva viatgen també els eurodiputats espanyols Miguel Urbán, de Podem; Javier López, del PSOE; Ana Miranda, del Bloc Nacionalista Gallec; i la italiana Eleonora Forenza, de Refundació Comunista. 

Acord de mínims

L'actuació de rescat s'ha produït l’endemà del naufragi d'un bot pneumàtic, també procedent de les costes líbies, en què viatjaven més de cent persones tractant d'arribar a Europa. Ha coincidit també amb l'endemà d'acabar la cimera del Consell Europeu sobre immigració, en què els Vint-i-huit van arribar a un acord de mínims per tal d'obrir més centres de detenció per a migrants i refugiats dins i fora de les fronteres comunitàries. 

També et pot interessar

stats