L'ONU i la UE lamenten la decisió de Trump d'abandonar l'acord nuclear amb l'Iran

Les institucions internacionals mostren la seua preocupació per les conseqüències d'esta decisió en una de les zones més conflictives del món.

Donald Trump fent l'anunci del trencament de l'acord
Donald Trump fent l'anunci del trencament de l'acord / Michael Reynolds (EFE)

L'Organització de les Nacions Unides i la Unió Europea han mostrat la seua preocupació per la decisió del president dels Estats Units Donald Trump de trencar l'acord nuclear amb l'Iran signat el 2015. Així ho ha publicat hui el president de França, Emmanuel Macron, en el seu compte de twitter. El president francés ha assegurat que "el sistema internacional contra la proliferació d'armes nuclears hi està en joc".

Les paraules de Macron s'afigen a una llarga llista de lamentacions. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha assenyalat que es troba "molt preocupat per la decisió de Trump" i ha assegurat que el pacte nuclear "és un gran triomf de la diplomàcia". Una preocupació compartida per l'alta representant de la Unió Europea, Federica Mogherini, que ha declarat que "l'acord nuclear pertany a tota la comunitat internacional i la Unió Europea està obligada a preservar-lo; si els Estats Units canvien d'idea, seran benvinguts".

Rússia és un altre dels països decebuts per l'anunci del trencament de l'acord nuclear. La seua diplomàcia ja ha avançat que no hi ha raons per a rompre l'acord i, fins i tot, ha anunciat que no descarten demanar una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU. L'acord nuclear es va signar el 2015 entre l'Iran i els Estats Units, Rússia, Alemanya, França, el Regne Unit  i la Xina.

Israel i l'Aràbia Saudita, satisfets

Els eterns enemics de l'Iran, Israel i l'Aràbia Saudita, són els únics satisfets amb la reacció de Trump. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha felicitat el president nord-americà per haver abandonat el pacte nuclear i tornat a imposar sancions a l'Iran. "El president ha pres una decisió valenta", ha dit Netanyahu, que ha agraït als Estats Units aquesta decisió en nom de tots els israelians perquè servirà per a "frenar l'actitud agressiva de l'Iran".

El govern de l'Aràbia Saudita, que sempre s'ha oposat a l'acord signat amb Teheran, s'ha manifestat satisfet per l'anunci de Trump i ha indicat que espera que la comunitat internacional prenga una "posició decisiva i unida respecte de l'Iran i els seus actes agressius, que sacsegen l'estabilitat a la zona del Pròxim Orient".

També et pot interessar

stats