L’ONU demana una investigació per la mort de quaranta migrants en l’incendi d’un centre de detenció de Mèxic

El govern manté que els migrants provocaren l’incendi com a protesta per la seua deportació

Una xiqueta encén un ciri en memòria de les víctimes

L'ONU ha demanat aquest dimecres una investigació exhaustiva de la mort de quaranta persones migrants en l'incendi d'un centre de detenció a Mèxic. Les imatges gravades per una càmera de seguretat alimenten la indignació de la població. El govern manté que els migrants provocaren l'incendi com a protesta en saber que els volien deportar, però hi ha molts interrogants: per què aquestes persones estaven tancades en cel·les si no havien comés cap delicte, per què no els van obrir la porta perquè pogueren salvar-se o per què se'n van anar els vigilants i els van deixar atrapats. Les flames i el fum difuminen les imatges. 

Com a resultat, 40 persones mortes i 29 ferides greus segons l'últim balanç de víctimes, alguns veneçolans, però la majoria guatemalencs.  El govern de Guatemala ha anunciat que participarà en la investigació oberta pel govern de Mèxic “per a aclarir el que va ocórrer i trobar els responsables”.

Serà més difícil castigar els responsables últims d'una tragèdia que eleva el nivell de l'horror habitual a la frontera. A Amèrica Llatina hi ha múltiples crisis migratòries causades per la violència, la fam i la crisi climàtica i totes conflueixen a Mèxic, on acaben les persones migrants que intenten arribar als Estats Units i també les que els Estats Units deporten cada volta amb més freqüència. 

En els últims dos anys s'ha multiplicat per dos la xifra de persones migrants detingudes a Mèxic.

També et pot interessar

stats