L’ONU considera que el nivell de patiment al Iemen no té precedents i és inacceptable

Els dos bàndols han declarat que continuaran la lluita fins a aconseguir la victòria i no negociaran la pau.

Xiquetes, xiquets i dones fan cua a Sanà per rebre la ració de menjar
Xiquetes, xiquets i dones fan cua a Sanà per rebre la ració de menjar

La coordinadora resident de l’ONU al Iemen, Lise Gran, considera que el nivell de patiment dels iemenites ‘‘no té precedents’’ i és ‘‘moralment inacceptable’’, ja que el 75% de la població necessita algun tipus d’ajuda i més de 8 milions de persones depenen de l’assistència externa per a viure.

Quatre anys després de la presa de Sanà per part dels houthis i més de tres des que el conflicte va empitjorar amb la participació de la coalició encapçalada per l’Aràbia Saudita en suport del govern encara reconegut internacionalment d’Abd Rabbuh Mansur Hadi, la guerra ha provocat un balanç desolador.

Tot i això, el president del Iemen, Abd Rabbuh Mansur Hadi, ha dit que continuarà la batalla contra els rebels houthis al Iemen, ignorant les crides dels diversos països que han demanat la negociació de la pau en un conflicte que ja dura quatre anys.

El mandatari ha afirmat que ‘‘la bandera dels houthis iranians caurà aquests dies com va caure la bandera de la colonització britànica, al mes de novembre’’,  en referència a la retirada de les forces britàniques el 30 de novembre de 1967 del Iemen. A més, ha afegit que aquestes operacions militars continuaran fins que alliberen la capital, Sanà.

Aquestes declaracions es produeixen en un moment en què diversos països han fet una crida a la coalició àrab, liderada per l’Aràbia Saudita i que dona suport a les forces governamentals iemenites. 

Així, els Estats Units han donat de termini fins a novembre perquè es faça un alto el foc entre les parts i comencen les consultes de pau en un tercer país.

Per la seua banda, les forces iemenites, amb el suport de l’aliança de països sunnites, estan duent a terme una ofensiva a l’estratègica província de Hodeida, a la vora de la mar Roja, on s’han intensificat les lluites. El comandant del front de Hodeida, el tinent general Abdulrahman Saleh al-Muharrami, han assegurat que les seues unitats militars ‘‘van traspassar la zona del quilòmetre 16 i van arribar fins a la ciutat d’al-Saleh, a l’est de la província de Hodeida”.

Al setembre de 2014, els houthis van expulsar de Sanà el govern reconegut internacionalment del president iemenita, Abd Rabbuh Mansur Hadi, que es va exiliar a Riad. La coalició àrab, que ha admés atacs en què han mort desenes de civils, dona suport a les forces governamentals iemenites en la seua lluita contra els houthis al Iemen, escenari de la pitjor crisi humanitària del món, segons l’ONU.

També et pot interessar

stats