L’ONU alerta de l’escassetat de combustible a Gaza i demana fons

El coordinador humanitari ha declarat que els proveïdors de serveis es veuran forçats a suspendre o reduir les operacions de setembre.

Camions palestins a la frontera amb Israel
Camions palestins a la frontera amb Israel / Mohamed Ibrahim (Efe)

L’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) als territoris palestins ocupats ha demanat amb urgència a la comunitat internacional que facen una doació de 4,5 milions de dòlars per a comprar combustible per a poder fer funcionar serveis essencials als centres de salut i sanejament a Gaza. “Ens hem quedat sense fons i lliurarem els últims subministraments en els pròxims dies. Els proveïdors de serveis es veuran forçats a suspendre o reduir les operacions de setembre, amb conseqüències potencialment greus”, va manifestar aquest dimarts el coordinador humanitari, Jamie McGoldrick.

El combustible d’emergència es lliura a 250 centres de salut, aigua i sanejament, i s’utilitza per a engegar els generadors necessaris en el context de la crisi energètica de Gaza, que deixa la població amb no més de cinc hores d’electricitat al dia. La falta de material, ha explicat McGoldrick, podria afectar uns 4.800 pacients dels hospitals que necessiten dispositius electrònics per a les unitats de cures intensives, inclosos els nounats, o aquells que dels departaments de diàlisi i traumatologia.

Segons les xifres de l’OCHA, fins a 1,6 milions de palestins podrien veure “reduïts o sense funcionament” alguns serveis bàsics, i vora la meitat de la població dels més de dos milions que viuen a Gaza “afronta un possible desbordament d’aigües residuals si s’acaba el combustible de les 41 principals estacions de bombament de la Franja”. McGoldrick va destacar el risc d’“augmentar les malalties transmeses per l’aigua i els brots en una zona urbana densament poblada”, per la qual cosa va instar a actuar-hi “amb rapidesa” per a evitar “una seriosa deterioració”.

Gaza fa onze anys que es troba sota control del moviment islamista Hamas i sotmesa a un bloqueig israelià ben ferri, un fet que ha deteriorat greument la situació econòmica i humanitària de la zona, que en aquest temps ha patit també les conseqüències de tres operacions militars d’envergadura per part d’Israel contra les milícies palestines.

També et pot interessar

stats