L'ONU acusa Turquia d'abusos i de tortures des de l'estat d'emergència

L´Oficina de l´Alt Comissionat de l´ONU per als Drets Humans denuncia detencions arbitràries des de l´intent de colp d´Estat del 2016.

Les pròrrogues successives de l´estat d´emergència a Turquia arran de l´intent de colp d´Estat pel juliol del 2016 han provocat violacions dels drets humans contra centenars de milers de persones, des de detencions arbitràries fins a tortures i altres abusos dels drets fonamentals. L´Oficina de l´Alt Comissionat de les Nacions Unides per al Drets Humans ha publicat un informe en què denuncia violacions com ara la privació arbitrària del dret al treball i la llibertat de circulació, la tortura i altres maltractaments, així com atemptats contra la llibertat d´associació i d´expressió.

L´informe analitza l´any 2017 i documenta l´ús de la tortura i d´altres maltractaments que inclouen pallisses, agressions sexuals, descàrregues elèctriques i ofegaments simulats duts a terme per part de la gendarmeria, la policia militar i les forces de seguretat. L´Alt Comissionat de l´ONU, el jordà Zeid Ra´ad al-Hussein, explica que s´han detingut vora 160.000 persones durant un període de 18 mesos. S´han despatxat més de 150.000 funcionaris de forma arbitrària, i s´han detingut i processat mestres, jutges i advocats. Entre els detinguts, es comptabilitzen uns 300 periodistes; a més, s´han tancat mitjans de comunicació, i s´han bloquejat més de 100.000 webs.

L´anàlisi reconeix els desafiaments de Turquia davant de l´intent de colp d´Estat de 2016 i d´un seguit d´atemptats terroristes, però recalca que la quantitat i la freqüència de les violacions dels drets apunten a l´ús dels poders d´emergència per a sufocar qualsevol forma de crítica o de dissidència al Govern. Un fet que desperta una alarma especial és la detenció d´un centenar de dones embarassades o que acabaven de ser mares amb l´argument que eren còmplices dels seus marits. Algunes van ser detingudes junt amb els xiquets i d´altres van ser separades violentament dels seus fills. L´ONU cinals de desembre hi havia unes 600 dones detingudes amb xiquets menuts.

També et pot interessar

stats