L'ONU acusa Israel de crims contra la humanitat a la franja de Gaza

Segons el seu informe, l'exèrcit israelià ha disparat de manera intencionada contra la població i ha causat 189 víctimes mortals i 10.000 ferits.

Un grup de palestins porten el cos d'un jove de 15 anys durant el seu funeral a Gaza aquest mes de febrer
Un grup de palestins porten el cos d'un jove de 15 anys durant el seu funeral a Gaza aquest mes de febrer / Mohammed Saber (Efe)

L'exèrcit d'Israel va disparar de manera intencionada contra xiquets i periodistes a la Franja de Gaza, segons recull la investigació realitzada per Nacions Unides, que acusa Israel de crims de guerra i contra la humanitat per l'assassinat de 189 palestins, 35 d'ells menors. L'organisme demana el processament dels responsables. El govern d'Israel rebutja les acusacions i qualifica el Consell de Drets Humans de l'ONU de "teatre de l'absurd".

Milers de persones s’apleguen cada divendres des de fa un any a la Franja de Gaza per a exigir que els refugiats palestins puguen tornar a Israel en l'anomenada Gran Marxa del Retorn. Davant aquesta petició d'ajuda d'una població desesperada, el govern israelià respon amb franctiradors que disparen intencionadament.

Santiago Cantón, president de la comissió d'investigació de l'ONU, afirma que hi ha bases raonables per a creure que durant la Gran Marxa del Retorn els soldats israelians van cometre violacions dels drets humans i la llei humanitària, en alguns casos constitutives de crims de guerra o contra la humanitat, i han de ser immediatament investigades per Israel.

D'acord amb l'informe de la comissió creada al maig del 2018, els franctiradors israelians han disparat contra milers de manifestants desarmats que es trobaven a l'altre costat de la tanca que separa Israel de la Franja de Gaza i hi han causat vora 10.000 ferits. Les xifres amb què treballa l'ONU són inferiors a les denunciades per les autoritats palestines, que parlen de 300 morts i 24.000 ferits en onze mesos de protestes.

La comissió afirma que ha tingut en compte la posició d'Israel, que va argumentar que les protestes ocultaven "activitats terroristes" per part de grups armats palestins, però ha determinat que les marxes eren principalment actes civils i "malgrat alguns actes de violència, no van constituir combats o campanyes militars".

Palestina demana investigació del Tribunal Penal Internacional

La presidència palestina ha donat la benvinguda a l'informe i ha dit que és el moment que el Tribunal Penal Internacional òbriga "immediatament" una investigació sobre aquests delictes. Per la seua banda, el moviment islamista Hamàs, que governa de fet a la Franja de Gaza, considera que les conclusions dels inspectors de l'ONU confirmen una vegada més que l'ocupació ha sigut "inhumana, amb matances i crims de guerra contra civils".

Israel acusa l'ONU de donar suport a un grup terrorista

L'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Danny Danon, ha acusat el Consell de Drets Humans de Nacions Unides d'estar "encegat per l'odi cap a Israel" i de donar suport a un grup "terrorista assassí", en al·lusió al moviment islamista Hamàs.

També et pot interessar