L'OMS etiqueta com a "possible carcerigen" l'aspartam, un dels edulcorants més estesos

L'organisme ha activat la classificació de manera preventiva, després de no trobar proves concloents dels suposats efectes cancerígens de l'additiu, habitual en refrescos sense sucre, processats i xiclets

L'aspartam és un edulcorant habitual per a substituir el sucre en refrescos o xiclets
L'aspartam és un edulcorant habitual per a substituir el sucre en refrescos o xiclets / Shannon Stapleton (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut volia aportar llum sobre l'aspartam, un dels edulcorants més estesos, però ha acabat generant confusió. A partir dels estudis de dos panells d'experts, l'organització ha comunicat una cosa i la contrària: d'una banda, que no s'han trobat proves concloents que l'additiu, habitual en refrescos sense sucre, aliments processats o xiclets provoque càncer. I de l'altra, que l'etiquetarà, preventivament, com a "possible carcerigen" perquè no descarta aquesta possibilitat.

La classificació, que ha decidit l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC), associada a l'OMS, s'activa quan hi ha proves limitades que la substància pot causar càncer. Davant de la persistència dels dubtes el Comité Conjunt d'Additius Alimentaris (Jecfa) no ha variat la recomanació que va activar el 1981 sobre la ingesta de l'aspartam, que continua situant per sota de 40 mg per kilogram de pes al dia: una persona de 60-70 kg hauria de beure de nou a catorze llaunes de refrescos al dia per a incomplir el límit, segons ha aclarit l'OMS.

"Els nostres resultats no indiquen que el consum ocasional puga suposar un risc per a la majoria dels consumidors", ha afirmat el cap de nutrició de l'OMS, Francesco Branca, en la roda de premsa en què s'han comunicat els resultats.

L'IARC va decidir investigar l'aspartam després de tres estudis en humans als Estats Units i Europa que indicaven un possible vincle entre el consum d'edulcorants i el carcinoma hepatocel·lular, una forma de càncer de fetge, el primer dels quals es va publicar el 2016, a què precedien un grapat d'informes similar sobre l'exposició d'animals.

Més dubtes que evidències

Veus expertes desvinculades de l'OMS, citades per Reuters, de centres com l'Institut Americà d'Investigació del Càncer, interpreten del nou comunicat que l'evidència del dany és poc convincent i consideren que la gent no hauria de preocupar-se, ja que la categoria en què s'ha classificat ara l'edulcorant, la 2B, s'aplica davant de la mínima sospita. "El grup 2B és una classificació molt conservadora, ja que pràcticament qualsevol evidència de carcinogenicitat, encara que siga defectuosa, posarà una substància química en aquesta categoria o superior", assegura Paul Pharaoh, professor d'epidemiologia del càncer al Cedars Sinai Medical Center de Los Angeles.

Altres adverteixen del risc que consumidors de refrescos amb l'edulcorant retornen als que porten sucre, sobretot als EUA on l'epidèmia d'obesitat és "un problema molt més gran i un factor de risc més gran que l'aspartam", segons apunta Therese Bevers, del Centre de Prevenció del Càncer de la Universitat de Texas. "Si els consumidors s'enfronten a la decisió de prendre cola amb edulcorants o una amb sucre, crec que s'hauria de plantejar una tercera opció, que és beure aigua", ha afirmat el cap de nutrició de l'OMS sobre la qüestió.

També et pot interessar

stats