L’OMS endureix les recomanacions de la qualitat d'aire per a frenar la pol·lució letal

La contaminació causa vora set milions de morts anuals a tot el món 

Imatge d'arxiu de la contaminació a Madrid
Imatge d'arxiu de la contaminació a Madrid / Shutterstock

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat les noves recomanacions sobre qualitat d'aire, més estrictes que les que tenia des de 2005, amb la finalitat d'intentar frenar els set milions de morts anuals que causa la contaminació a tot el món.

La nova guia estableix les quantitats màximes recomanables dels contaminants en l'aire més nocius, com les partícules en suspensió, l’ozó, el diòxid de nitrogen, el diòxid de sofre i el monòxid de carboni, i en quasi tots els casos l'organització ha decidit abaixar els nivells considerats més segurs.

És el cas de les partícules en suspensió amb un diàmetre inferior a 2,5 micres (PM 2.5), considerades el contaminant més perillós per a l'ésser humà. Fins ara recomanava menys de 25 micrograms per metre cúbic d'aire en un dia, mentre que ara abaixa el nivell òptim a 15 micrograms.

Per posar-ho en perspectiva, la ciutat de Pequín, una de les més contaminades del món, comença el dia amb nivells superiors a 500 micrograms per metre cúbic i en dies excepcionalment dolents ha superat els 1.000 micrograms.

El 90% de les morts podrien evitar-se

Segons l'OMS, un 90% de les morts relacionades amb les partícules PM 2.5 poden evitar-se si s'adopten les noves guies, que no són en principi obligatòries per llei. Així i tot, d'acord amb l'organització, són altament recomanables, no només per a protegir la salut sinó per a lluitar contra el canvi climàtic. 

També et pot interessar

stats