L’OMS eleva a “molt alt” el risc de propagació global de la Covid-19

Insisteix que de moment no hi ha evidència que el virus circule “lliurement” i que encara es pot “contindre”.

El director de l'OMS
El director de l'OMS / Europa Press

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elevat aquest divendres el risc d’expansió global del nou coronavirus, el causant de la malaltia Covid-19 d’“alt” a “molt alt” després de detectar-se el primer cas a Àfrica, l’última zona on, fins ara, no s’havien donat casos. En els últims dies també s’han localitzat brots importants en països com Itàlia (amb 21 morts i 821 contagis detectats) o l’Iran (amb almenys 26 morts i 245 contagis).

Com cada dia, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha comparegut en roda de premsa i ha confirmat que fora de la Xina s’han detectat fins ara 4.351 casos en 48 països, amb primers contagis a Nigèria, Dinamarca, Estònia, Lituània i els Països Baixos en les últimes 24 hores. “L’augment continuat en el nombre de casos i el nombre de països afectats en els últims dies són preocupants”, ha assenyalat.

Tot i això ha volgut també fer una crida a la calma i ha insistit que, de moment, no hi ha evidència que el virus es propague “lliurement”; per tant, al seu parer, encara hi ha possibilitat de “contindre” la infecció sempre que es prenguen mesures “enèrgiques” per a detectar ràpidament els casos, aïllar-los, atendre els pacients i rastrejar-ne els contactes. “Hi ha escenaris diferents en països diferents, i escenaris diferents dins del mateix país. La clau per a contindre aquest coronavirus és trencar les cadenes de transmissió”, ha explicat.

El risc “molt alt” només s’havia establit fins ara a la Xina, on es troba el focus originari del coronavirus (la ciutat de Wuhan). Al país asiàtic s’han diagnosticat en els últims tres dies menys casos nous que a la resta del món.

També et pot interessar

stats