L'OMS dona per finalitzat el brot d'ebola al Congo

S'han utilitzat contenidors que no necessiten electricitat i que mantenen la vacuna a menys 80 graus centígrads.

Cartell alertant del brot d'ebola al Congo
Cartell alertant del brot d'ebola al Congo

L'Organització Mundial de la Salut ha decretat la fi del brot d'ebola declarat el passat 1 de juny al nord-oest de la República Democràtica del Congo. L'epidèmia va causar 130 casos (119 confirmats i 11 probables), amb 55 morts i 75 contagis que es van curar.

Des de Kinshasa, el ministre congolés de Sanitat, Eteni Longondo, va confirmar també la fi del brot després que transcorregueren 42 dies des que l'últim pacient positiu donara negatiu per primera vegada i sense que hagen aparegut nous casos positius des d'aquell moment.

"Superar un dels patògens més perillosos del món en comunitats remotes i de difícil accés demostra el que és possible quan la ciència i la solidaritat s'uneixen", ha afirmat la directora regional de l'OMS per a l'Àfrica, Matshidiso Moeti. Just en un moment en el qual es parla de la conservació i distribució de la vacuna contra el coronavirus de la farmacèutica Pfizer (necessita mantindre's a menys 75 graus centígrads), al Congo més de 40.000 persones d'alt risc van ser vacunades contra l'ebola utilitzant un innovador emmagatzematge en cadena de fred per a mantindre les dosis a temperatures de menys 80 graus centígrads.

Els congeladors Arktek, que poden mantindre les vacunes a temperatures molt baixes fins a una setmana, van permetre als especialistes vacunar les persones en comunitats sense electricitat segons l'OMS. "La tecnologia utilitzada per a mantindre la vacuna contra l'ebola a temperatures extremadament fredes serà útil quan es distribuïsca una vacuna contra la Covid-19 a l'Àfrica", va recalcar Moeti.

"Abordar l'ebola en paral·lel a la Covid-19 no ha sigut fàcil, però gran part de l'experiència que hem adquirit en una malaltia es pot transferir a una altra i subratlla la importància d'invertir en la preparació per a emergències i la creació de capacitat local", va agregar la doctora botswanesa.

La malaltia de l'ebola, descoberta a la República Democràtica del Congo al 1976 (en aquell moment anomenada Zaire), es transmet pel contacte directe amb la sang o els fluids corporals de persones o animals infectats. Aquesta febra causa hemorràgies greus i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90%. Els seus primers símptomes són una febre sobtada i alta, feblesa intensa, i dolor muscular, de cap i de gola, a més de vòmits.

També et pot interessar

stats