L'OMS diu que la vacunació obligatòria ha de ser l'"últim recurs"

L'autoritat sanitària demana als països esgotar abans altres vies i insisteix que cal "estabilitzar" la pandèmia amb més vacunes i mesures com mascaretes i ventilació

Cues de vacunació aquest divendres al Museu de les Ciències de València
Cues de vacunació aquest divendres al Museu de les Ciències de València / À Punt

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha tornat a mostrar aquest dimarts poc partidària de la vacunació obligatòria contra la covid-19, mesura que es plantegen diversos països a Europa. L'oficina europea de l'autoritat sanitària ha incidit que ha de ser l'"últim recurs" i ha instat, per contra, a esgotar altres vies abans.

"L'obligació respecte a la vacuna és un absolut últim recurs i només aplicable quan totes les opcions viables per a millorar els índexs de vacunació s'hagen esgotat", ha afirmat en roda de premsa el director d'OMS-Europa, Hans Kluge.

El responsable ha fet una crida a "estabilitzar" la crisi pandèmica, per la qual cosa ha recordat que és necessari impulsar la vacunació i mesures com l'ús de mascaretes i la ventilació en interiors o incrementar el nombre de tests. 

Sobre òmicron, Kluge s'ha mostrat "caut" i "preocupat", ja que es desconeix per ara quines conseqüències tindrà en l'evolució de la pandèmia. La nova variant del coronavirus identificada per primera vegada a Sud-àfrica ja ha arribat a vora una quarantena de països arreu del món en a penes deu dies i el Regne Unit ja ha alertat que hi ha transmissió comunitària.  

Fins ara, l'OMS no ha detectat cap mort vinculada a òmicron, dada que reforça les primeres sospites de les autoritats sanitàries i les veus expertes de Sud-àfrica que l'han estudiada primer: la nova variant s'expandeix més de pressa, però amb símptomes més suaus. 

També et pot interessar

stats