L’OMS denuncia "pressió" política perquè declare la pandèmia i adverteix dels riscos

El director general assegura que declarar-la pot indicar que ja no es pot contindre el virus, fet que "no és cert".

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, durant la roda de premsa diària de l'organisme internacional
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, durant la roda de premsa diària de l'organisme internacional / Europa Press

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha denunciat que l'augment de casos amb Covid-19 fora de la Xina ha portat alguns mitjans i polítics a pressionar perquè es declare la situació de pandèmia. No obstant això, adverteixen que l'ús del terme sense una "anàlisi acurada" pot augmentar la "por innecessària" entre la ciutadania.

"L'ús desacurat de la paraula pandèmia no té cap benefici tangible, però té un risc significatiu en termes d'amplificar la por i l'estigma innecessaris i injustificats, i els sistemes paralitzants", ha explicat Tedros.

L'OMS ja ha declarat una emergència de salut pública de preocupació internacional, "el major nivell d'alarma", però consideren que declarar la pandèmia "pot indicar que ja no es pot contindre el virus, fet que no és cert".

Des de l’organització han recordat les xifres de contagiats al món i han apuntat que la Xina té menys de 80.000 casos en una població de 1.400 milions de persones. En la resta del món, hi ha 2.790 casos, en una població de 6.300 milions de persones.

El fet que es declare una pandèmia o no es conseqüència que afecte un gran nombre de països i que la majoria de la població al món estiga exponencialment exposada al Covid-19, cosa que de moment els experts han assegurat que no ocorre.

També et pot interessar

stats