L'OMS alerta que deu països concentren el 75% de les vacunes administrades

Israel, on la meitat de la població ja ha començat el procés d'immunització, lidera el rànquing mundial.

Un jove es vacuna a Israel, on la meitat de la població ja ha començat el procés d'immunització
Un jove es vacuna a Israel, on la meitat de la població ja ha començat el procés d'immunització / Ronen Zvulun (Reuters)

La carrera per a immunitzar la població contra la Covid-19 avança ràpidament, però de manera molt desigual en el món. Una avís que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va llançar a meitat de gener i que aquest dimecres va reiterar el director general de l'entitat, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Segons va assenyalar en l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa, el 75% de les vacunes ja administrades es concentren en només deu països dels 50 on s'està inoculant el fàrmac.

Davant d'aquestes xifres, el líder de la màxima autoritat sanitària del planeta reclama que la campanya de vacunació siga igualitària i s'ha mostrat crític amb el fet que quasi tots els estats que estan ja immunitzant la població siguen nacions riques. Segons Tedros, no seria correcte que els adults més joves i sans dels països rics es vacunen abans que els ancians i treballadors sanitaris dels països pobres. "Espere que ho entengueu", va afegir, durant el debat sobre les consideracions pràctiques de la vacuna contra el coronavirus.

"La situació s'agreuja -va denunciar- pel fet que la majoria dels fabricants han donat prioritat a l'aprovació reglamentària als països rics, en lloc de presentar expedients complets a l'OMS per a la llista d'emergència". En aquest sentit, Tedros Adhanom es va mostrar preocupat pel "perill real" que la vacuna només porte esperança als països rics, mentre que bona part del món es queda arrere, i va afirmar que els acords bilaterals entre companyies i països estan provocant una carrera de preus.

Nombre de vacunes (dosis) que ha administrat cada país per cada 100 persones. Font: Our World in Data, dades consolidades fins al 27 de gener

Els països que més vacunen

Segons les últimes dades del portal Our World in Data, Israel lidera el rànquing en termes relatius després que ja haja administrat 49,1 vacunes per cada 100 habitants, xifra que suposa que la meitat de la població ja ha començat, com a mínim, el procés d'immunització. Li segueixen els Emirats Àrabs Units, en segon lloc (27,9 vacunes cada 100 persones), les Seychelles (21 cada 100), el Regne Unit (11,3 cada 100), Bahrain (8,5 cada 100) i els Estats Units (7,1 cada 100). Espanya, amb 2,9 vacunes inoculades cada 100 persones, cau a la tretzena posició de la llista, empatada amb Eslovènia i Irlanda. Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat d'aquest dimecres, les comunitats autònomes ja han administrat 1.356.461 dosis, el 76,7% de les vacunes rebudes.

També et pot interessar

stats