L'OMS adverteix que la covid està tornant a repuntar a Àfrica i a Amèrica

El director general remarca que l'accés a les vacunes ha millorat, però que encara està limitat per problemes com la falta de compromisos polítics, les limitacions financeres o les campanyes de desinformació

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus / OMS

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha defensat aquest dimecres que el recent repunt de casos de covid a Amèrica i Sud-àfrica, país on s'han identificat dos subllinatges nous de la variant òmicron, "són un signe que la pandèmia encara no ha acabat".

Els subllinatges BA.4 i BA.5, identificats pel mateix laboratori que va detectar la variant òmicron a la fi de 2021, "sembla que estan darrere de l'augment de casos a Sud-àfrica", ha advertit Tedros en la seua conferència de premsa setmanal. El màxim responsable de l'OMS ha assenyalat que ara com ara és prematur lligar la BA.4 i la BA.5 a casos més o menys lleus de la malaltia, encara que ha indicat que de moment les vacunes semblen mostrar-se efectives per a protegir l'organisme de formes greus de covid.

"La vacunació continua sent la millor manera de protegir la població, al costat de les mesures sanitàries i socials que han provat la seua efectivitat", ha indicat l'expert etíop. Tedros ha subratllat que l'objectiu global ha de continuar sent vacunar el 70% de la població en tots els països del món contra la covid (la mitjana global supera el 65%, encara que les taxes són molt dispars entre economies desenvolupades i en desenvolupament).

"L'accés a les vacunes ha millorat, però encara està limitat per problemes com la falta de compromisos polítics, les limitacions financeres o els dubtes disseminats per les campanyes de desinformació", ha dit.

"En molts països essencialment no podem veure com està evolucionant el virus i no sabem el que ocorrerà en el futur", ha alertat també durant la seua intervenció el director general. Tedros té previst aquest dijous viatjar a Polònia per a participar en una conferència internacional de donants amb la finalitat d'assistir a Ucraïna.

També et pot interessar

stats