Augmenta l'abstenció en la primera volta de les presidencials franceses

Els sondejos apunten una estreta victòria del liberal Macron sobre la ultradretana Le Pen, tot i que cap dels dos obtindria una majoria dels vots i es produiria un cara a cara d'ací a dues setmanes

Remei Blasco, enviada especial a París, informa des d'un col·legi electoral / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'abril 2022 - 07:30 Actualitzat: 10 d'abril 2022 - 17:13

Vora 49 milions de francesos i franceses estan convocats aquest diumenge a les urnes, en la primera volta de les eleccions presidencials. Si alguna de les dotze candidatures obtinguera la majoria absoluta, seria president o presidenta del país directament, però cap sondeig preveu aquest escenari. 

Les dades de participació a les 17:00 hores, confirmen una baixada de més de quatre punts respecte dels anteriors comicis de 2017, del 69,42% al 65%.

Així doncs, caldrà una segona volta el 24 d’abril, en què només es podrà votar pels dos polítics que hagen obtingut més suport en aquesta primera votació. Tot fa pensar que seran l’actual president, el liberal Emmanuel Macron, que s’imposaria per un estret marge a la líder ultradretana Marine Le Pen. 

En tercer lloc, se situaria Jean-Luc Mélenchon, candidat d’esquerres que ha crescut en les enquestes després de fer una crida als votants del candidat ecologista Yannick Jadot, el comunista Fabien Roussel i la socialista Anne Hidalgo, tots tres previsiblement en un percentatge de sufragis d'una sola xifra. Mélenchon va obtindre un 2% menys de vots que Le Pen el 2017, però cap enquestadora preveu un marge de més de quatre punts en aquests comicis. 

Una de les grans incògnites d’aquesta jornada serà la xifra d’abstenció, que podria batre rècords. En les darreres eleccions presidencials quasi set milions de persones no votaren perquè estaven registrades malament i sis milions més s’abstingueren conscientment. En total, tots dos grups van superar una quarta part de l’electorat.

Segons les darreres dades publicades, vora dos terços de la població francesa asseguren que els interessen poc o gens aquests comicis i un 12% confessava, fins i tot, que no sabia que hi havia una jornada electoral aquest diumenge.

L’ONG He Votat, que busca promoure la participació electoral, s’ha bolcat en les últimes hores en el porta a porta i també en les plataformes col·laboradores com ara Tinder, Whatsapp i Alexa. 

El seu cofundador, el politòleg Dorian Dreuil, alerta que al país “cada volta hi ha més gent que no vol votar perquè pensen que la política no té poder per a canviar-los la vida”.

Una altra incògnita és dels indecisos, ja que quasi un terç asseguren que aniran a votar sense haver decidit el seu vot o que poden canviar de papereta en l'últim moment.

Els col·legis electorals tanquen a les 19 hores i els mitjans de comunicació faran una estimació que sol ser molt fiable, però que podria fallar pels factors enumerats adés. 

També et pot interessar

stats