L’Iran superarà la seua reserva límit d'urani en deu dies

El país adverteix que no ampliarà el termini de 60 dies atorgat al maig, malgrat el rebuig d’Europa a qualsevol ultimàtum.

Imatge: Hamid Forutan (Efe)
Imatge: Hamid Forutan (Efe)

L'Agència d'Energia Atòmica de l'Iran (AEAI) ha anunciat aquest dilluns que al final de juny les seues reserves d'urani enriquit superaran el límit de 300 quilograms estipulat en l'acord nuclear de 2015.

En una roda de premsa televisada des del reactor d'aigua pesada d’Arak, el portaveu de l’AEAI, Behrouz Kamalvandi, ha insistit que han quadruplicat la producció d'urani i que el ritme "anirà accelerant-se". A més, ha afegit que en dos mesos i mig se superarà també el llindar de 130 tones permeses d'emmagatzematge d'aigua pesada.

Kamalvandi ha explicat que els pròxims escenaris seran determinats per les autoritats iranianes "segons les necessitats del país" i que encara esperen les ordes. A més, ha advertit que l'Iran no ampliarà el termini de 60 dies atorgat al maig, malgrat que Europa va expressar el seu rebuig a qualsevol ultimàtum.

L'Iran va decidir el passat 8 de maig suspendre l'aplicació d'alguns dels compromisos nuclears en resposta a la retirada dels Estats Units del pacte de 2015 i al fracàs de la resta de signants a contrarestar les sancions del país nord-americà.

Just en complir-se un any de l'eixida unilateral dels EUA de l'històric acord, el president iranià, Hassan Rouhani, va anunciar que deixaven d'exportar els excedents d'aigua pesada i urani enriquit. Rouhani va donar, a més, una moratòria de 60 dies a la resta de signataris, com són Rússia, la Xina, França, el Regne Unit i Alemanya, perquè solucionen les actuals restriccions al sistema bancari iranià i a la venda de petroli.

Si no es garanteixen aquests punts, el mandatari va advertir que tampoc compliran amb el compromís de mantindre l'enriquiment d'urani per davall del 3,67% i completaran el reactor d'aigua pesada d’Arak.

També et pot interessar

stats