L'Iran redueix els seus compromisos nuclears

El president Hassan Rouhani dona a la resta de països que van firmar l'acord del 2015 un termini de 60 dies per a negociar.

VÍDEO | L\'Iran redueix els seus compromisos nuclears

L'Iran ha reduït els seus compromisos nuclears i dona a la resta de països que van firmar l'acord del 2015 un termini de 60 dies perquè complisquen les seues exigències. Un any després que els Estats Units es retiraren del pacte antinuclear amb l'Iran, ara són els iranians els qui posen en dubte la continuïtat de l'acord, subscrit també pel Regne Unit, França, Alemanya, Rússia i la Xina.

En un discurs televisat, el president iranià Hassan Rouhani ha dit que ja no vendran l'urani enriquit ni l'excedent d'aigua pesant que s'utilitzen en els reactors nuclears i ha exigit que es retiren les sancions al seu sistema bancari i a la venda de petroli.

"Si durant aquests 60 dies es mantenen els nostres principals interessos, especialment la venda del petroli i l'eliminació de sancions bancàries, tornarem a les condicions anteriors", ha dit Rouhani. De tota manera el president ha insistit que l'Iran no ha abandonat la taula de negociacions i que l'acord continua en vigor: "Anunciem la nostra reducció, no la nostra eixida".

La inflació es dispara per les sancions econòmiques dels Estats Units

L'efecte de les sancions econòmiques aplicades pels nord-americans ha sigut brutal. En l'últim any la inflació s'ha disparat a l'Iran per damunt del 40% i s'espera una caiguda per a enguany del PIB d'un 6%.

La tensió ha augmentat quan han passat 12 mesos des que Donald Trump va retirar els Estats Units del pacte antinuclear amb l'argument que els iranians estaven usant els beneficis econòmics de l'acord per a sufragar el seu programa de míssils.

També et pot interessar

stats