L'Iran portarà davant les Nacions Unides el cas de dron militar nord-americà abatut

Els EUA prohibeixen a les seues aerolínies comercials els vols sobre el país iranià per la tensió política i militar.

L'MQ-4 Triton, el model de dron estatunidenc que ha abatut l'Iran
L'MQ-4 Triton, el model de dron estatunidenc que ha abatut l'Iran / Exèrcit dels EUA (Reuters)

Creix la tensió entre l'Iran i els Estats Units després que aquest dijous els iranians van abatre un dron de l'Armada dels EUA quan, segons assegura Teheran, va entrar al seu espai aeri per a tasques de vigilància. El ministre iranià d'Exteriors, Mohamad Yavad Zarif ha avançat que l'Iran portarà aquest cas davant Nacions Unides, mentre que l'Administració Federal d'Aviació dels Estats Units ha prohibit aquest divendres a les aerolínies comercials estatunidenques els vols en espai aeri de l'Iran pels possibles riscos derivats de tensions polítiques i activitats militars.

La relació entre ambdós països està deteriorada des que Trump va retirar al seu país de l'acord nuclear amb l'Iran i les potències europees. Una decisió que va acompanyar de la represa de les sancions contra l'Iran alçades sota el pacte i que va reforçar al maig amb la fi de les exempcions a altres països per a la compra de cru iranià. A més, Washington ha reforçat el seu desplegament militar al Pròxim Orient.

Zarif: "No busquem la guerra, però defensarem els nostres cels, terra i aigües"

El ministre iranià d'Afers Estrangers, Mohamad Yavad Zarif, ha insistit aquest divendres en què l'avió no tripulat estatunidenc es va enlairar des dels Emirats Àrabs "en manera oculta, va violar l'espai aeri iranià", prop de Kuhe Mobarak, i va caure a les seues aigües territorials.

El cap de la diplomàcia iraniana denúncia que els EUA, a més de dur a terme "terrorisme econòmic i accions encobertes" contra l'Iran, ara també "envaeixen" el territori iranià. "No busquem la guerra, però defendrem gelosament els nostres cels, terra i aigües", ha advertit el ministre.

Els EUA ha assegurat que el dron no va violar l'espai aeri iranià i el seu president, Donald Trump, ha atribuït l'incident a "un error" i no a un atac intencionat de l'Iran. No obstant això, abans Trump va ordenar un atac contra l'Iran pel dron, però després el va suspendre abans que el Pentàgon l'executara, quan els avions estaven ja en l'aire i els bucs en posició.

Una zona d'interessos petroliers

La destrucció del dron ha ocorregut prop de l'estratègic estret d'Ormuz, per on creua una cinquena part del petroli mundial, el qual l'Iran ha amenaçat de bloquejar si els EUA impedeixen les seues exportacions de cru amb les seues sancions.

En aquesta zona s'han registrat el maig passat i aquest mes dos atacs a bucs cisterna i a petroliers, dels quals Washington ha responsabilitzat Teheran, que ha negat qualsevol implicació.

També et pot interessar

stats