L'Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

Tomaj Salehi està acusat de “corrupció en la terra”, càrrec que engloba una sèrie de delictes contra la seguretat pública i la moral islàmica

Imatge d'una protesta per la mort de Mahsa Amini a Instanbul, Turquia
Imatge d'una protesta per la mort de Mahsa Amini a Istanbul, Turquia / Dilara Senkaya (Reuters)

Un tribunal revolucionari iranià ha condemnat a mort este dimecres el raper Tomaj Salehi per sedició, propaganda contra el sistema i incitació als disturbis durant les protestes arran de la mort de Mahsa Amini, la jove kurda detinguda per portar mal posat el vel, segons ha informat el seu advocat a mitjans locals.

El lletrat ha explicat que el tribunal va considerar les acusacions que pesaven contra Salehi com a exemples de “corrupció en la terra”, raó per la qual ha dictat la pena de mort. Este és un càrrec que engloba una sèrie de delictes contra la seguretat pública i la moral islàmica.

L'advocat de l'acusat ha anunciat que apel·larà contra la decisió perquè considera la sentència "sense precedents". Salehi va ser arrestat al final d'octubre del 2022 i el juliol del 2023 el van condemnar a sis anys i tres mesos de presó. La pena la va rebutjar en l'apel·lació el Tribunal Suprem, que va tornar el cas a un tribunal inferior perquè el tornara a estudiar.

El novembre del 2023 el van posar en llibertat sota fiança, però el tornaren a arrestar només onze dies després. El raper i dissident ja s'ha enfrontat a les autoritats en el passat i va ser condemnat a sis mesos de presó i una multa el gener del 2022 per “incitar a la violència i la insurrecció”, encara que la pena de presó la van suspendre.

Al també cantant Shervin Hajipour el van condemnar a tres anys i huit mesos de presó per "propaganda contra el sistema i incitació als disturbis" per la cançó "Baraye", que es va convertir en l'himne de les protestes.

També et pot interessar

stats