L’Iran commemora els 40 anys de la tornada triomfal de Khomeini

Deu dies després d'arribar-hi, van anunciar la victòria de la Revolució Islàmica.

Estudiants commemoren la tornada de Ruhollà Khomeini al país. Abedin Taherkenareh (Efe)
Estudiants commemoren la tornada de Ruhollà Khomeini al país. Abedin Taherkenareh (Efe)

L'Iran ha commemorat aquest divendres els 40 anys de la tornada de Ruhollà Khomeini al país. Després de viure en l'exili a Turquia, l'Iraq i França, l'aiatol·là va tornar a la seua terra en els últims dies de la revolució per a instaurar una república islàmica.

L'1 de febrer de 1979 Khomeini va aterrar a l'aeroport de Mehrabad, a Teheran, després de 14 anys d'exili. Dues setmanes abans, el xa Mohammad Reza Pahlavi va fugir de l’Iran perquè la Revolució Islàmica era imparable.

Deu dies després, amb la retirada de les tropes dels carrers i la renúncia del govern de Xapur Bakhtiar, nomenat pel xa, van anunciar la victòria de la Revolució Islàmica.

L'arribada de Khomeini es commemora cada any al luxós mausoleu construït per a albergar la seua tomba, al sud de la capital, i és el tret d'eixida de les celebracions pel triomf de la revolta contra el xa.

L'aiatol·là Ahmad Jannati, president de l'Assemblea d'Experts, va dir en un discurs que Khomeini va aconseguir que l'islam recuperara la seua "dignitat" i va ensenyar a la població a lluitar contra "la humiliació d'Occident".

També et pot interessar

stats