L’Iran bombardeja dues bases nord-americanes a l’Iraq

És la resposta iraniana al recent assassinat del general iranià Qasem Soleimani.

La ciutadania iraniana celebra al carrer l'atac llançat contra les bases nord-amercianes

L’Iran ha bombardejat dues bases nord-americanes a l’Iraq, les d’Al-Assad i Irbil, en resposta al recent assassinat del general iranià Qasem Soleimani, assassinat pels Estats Units.

Un portaveu del Pentàgon ha afirmat en un comunicat que encara no està clar si hi ha hagut víctimes i que s'estan avaluant els danys. Segons ha informat el Ministeri de Defensa, no hi havia cap militar espanyol en les bases atacades i, per tant, cap membre del contingent espanyol ha patit danys.

El líder suprem d'Iran, Alí Jameneí, ha dit que l'atac "no és suficient" venjança i que és necessari expulsar les tropes nord-americanes del país. El ministre iranià d'Exteriors, Mohammad Javad Zarif, ha dit que l'atac és una mesura proporcionada i que l’Iran no busca una guerra.

Per la seua banda, el president dels EUA, Donald Trump, ha assegurat que "tot està bé". "Tenim l'exèrcit més poderós i ben equipat en qualsevol part del món, amb diferència", ha escrit en el seu compte de Twitter.

Els EUA prohibeixen vols comercials sobre l'Iraq i l’Iran

D'altgra banda, l'Administració Federal d'Aviació ha prohibit que les aerolínies comercials dels EUA operen sobre l'espai aeri de l'Iraq i l’Iran, i sobre els golfs Pèrsic i d'Oman, després de l'atac. 

Les aerolínies dels Emirats Àrabs Units Emirates i Flydubai, l'alemanya Lufthansa i la francesa Air France tampoc sobrevolaran l'Iran i l'Irak fins a nova orde.

El barril de petroli es dispara per damunt dels 70 dòlars

Com a conseqüència de l'atac, el preu del barril de petroli de Brent, de referència a Europa, ha superat la barrera dels 70 dòlars, un fet que no succeïa des de maig de 2019.

El cru ha arribat a cotitzar a 70,99 dòlars el barril, un 3,7% per damunt del preu de 68,47 dòlars marcat en el tancament de la sessió de dimarts, encara que en el moment de l'obertura de les borses, el preu ha baixat fins als 69,16 dòlars. En el cas del barril de petroli de Texas, de referència als Estats Units, el preu ha arribat a pujar als 65,62 dòlars, el més alt des de finals de l'abril passat.

També et pot interessar

stats