L'Iran allibera cinc ciutadans estatunidencs en un intercanvi de presoners

Ha sigut després que Washington descongelara 6.000 milions de dòlars iranians

Dos dels estatunidencs alliberats arriben a Doha
Dos dels estatunidencs alliberats arriben a Doha / Mohammed Dabbous (Reuters)

Cinc ciutadans estatunidencs que estaven detinguts han abandonat aquest dilluns l'Iran com a part d'un intercanvi de presoners entre Washington i Teheran, que ha inclòs, a més, la descongelació de milers de milions de dòlars iranians. L'alliberament dels cinc ciutadans, amb doble nacionalitat iraniana i estatunidenca, és part d'un acord entre l'Iran i els Estats Units negociat amb la mediació de Qatar, que inclou també la posada en llibertat de cinc iranians detinguts en territori estatunidenc.

Dos dels ciutadans iranians alliberats pels Estats Units es troben ja a Doha per a viatjar a Teheran, segons ha informat la televisió iraniana PTV. Dels altres tres, dos romandran en territori estatunidenc i l’altre viatjarà a un tercer país que no ha sigut revelat.

Un alt càrrec del govern estatunidenc ha assegurat en una telefonada amb periodistes que els cinc iranians estaven detinguts per delictes menors, dos d'ells ja estaven a punt d'eixir de la presó i els altres tres estaven pendents de juí.

L'intercanvi es produeix una vegada que s'han depositat, aquest mateix dilluns 6.000 milions de dòlars —una mica més de 5.573 milions d'euros— de fons pertanyents a l'Iran en sis comptes iranians en dos bancs de Qatar, que exerceix de mediador entre els dos rivals.

Els fons es trobaven a Corea del Sud per la compra de gas a l'Iran, però estaven bloquejats per les sancions imposades pels Estats Units al govern iranià. Ara, Teheran només podrà utilitzar aquests fons amb finalitats humanitàries, per a la compra d'aliments i medicines, ha detallat l'alt funcionari estatunidenc en la telefonada, qui ha recalcat que “no són dòlars del contribuent estatunidenc. No és cap mena de pagament”.

En paral·lel a l'intercanvi de presoners, els Estats Units ha sancionat aquest dilluns l'expresident iranià Mahmud Ahmadinejad (2005-2013) i el Ministeri d'Intel·ligència Militar del país pel cas de Robert Levinson, un exagent de l’FBI desaparegut el 2007 a l'Iran i que la seua família dona per mort.

L'alt funcionari dels Estats Units ha recordat que “cap estatunidenc ha de viatjar a l'Iran per cap motiu", tampoc aquells que tenen la doble ciutadania. Tots dos països van trencar relacions després de la revolució islàmica iraniana de 1979 i la presa d'ostatges de l'ambaixada estatunidenca.

L'Iran ha sigut acusat d'usar presoners amb doble nacionalitat i estrangers com a mesura de pressió o per a l'intercanvi de presoners amb altres estats, una pràctica qualificada de “diplomàcia dels ostatges”.

També et pot interessar

stats