L'Índia despenalitza l'homosexualitat

Es converteix en el segon país del sud d'Àsia que permet les relacions entre persones del mateix sexe.

La decisió inapel·lable de hui no significa la derogació de la norma
La decisió inapel·lable de hui no significa la derogació de la norma / Efe

El Tribunal Suprem de l'Índia ha despenalitzat l'homosexualitat en posar fi a una legislació de 1861 que castigava els "actes contra natura" amb fins a deu anys de presó, un dictamen històric que converteix este país en el segon del sud d'Àsia, després del Nepal, que permet les relacions entre persones del mateix sexe.

"Soc qui soc. Així que accepteu-me tal qual", va dir a la sala el president del Suprem, Dipak Misra, citant l'escriptor alemany Johann Wolfgang von Goethe en llegir part de la resolució.

Els cinc jutges de la sala, que van decidir pronunciar de manera individual les seues sentències, totes en el mateix sentit, van instar a la igualtat de drets de la comunitat LGTB (Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals) per a marcar una fita dins de la conservadora societat índia.

La decisió judicial ha confirmat que l'article 377 que criminalitza actes sexuals consensuats d'adults en privat "viola els articles 14, 15, 19 i 21 de la Constitució" que es refereixen a l'exercici de l'autodeterminació, la discriminació, la dignitat i les llibertats dels ciutadans.

Aquest històric dictamen de la justícia índia crida a "dir adeu a les percepcions, els estereotips i els prejudicis profundament arrelats en la societat per a marcar el començament de la inclusió".

La decisió inapel·lable de hui no significa la derogació de la norma, que es manté per a sancionar les relacions no consensuades o amb animals, però estableix jurisprudència sobre la penalització de l'homosexualitat.

Encara que les detencions per delictes d'aquest tipus no han sigut molt freqüents, els activistes i defensors de drets humans havien expressat la seua preocupació perquè la llei estiguera sent utilitzada per a extorquir o intimidar els membres d'aquest col·lectiu.

Ara la decisió estableix unes bases sòlides per a una comunitat que assegura que continuarà reclamant els seus drets, a partir d'aquest moment sobre els fonaments del reconeixement i lliure dels temors a la persecució o el castic.

També et pot interessar