L’impacte de Iota a Amèrica Central: deu morts, milers de damnificats i destrosses incalculables

Les zones caribenyes de Colòmbia, Panamà i Nicaragua s’han endut la pitjor part després del pas de l’huracà.

Portada: Residents de Puerto Cabezas, a Nicaragua, retiren enderrocs després del pas de Iota

L’huracà Iota, ja convertit en tempesta tropical que afecta des de la matinada Hondures, deixa una factura de destrosses incalculable a diversos països d’Amèrica Central. Les zones caribenyes de Colòmbia, Panamà i Nicaragua s’han endut la pitjor part: es calcula que hi ha vora una desena de morts i els damnificats són desenes de milers.

Vents de fins a 250 quilòmetres per hora, ones gegants, pluges torrencials i solsides ho han arrasat tot i han negat pobles sencers. Mai abans, des que hi ha registres, s’havien generat dos huracans d’aquesta magnitud tan seguits a la zona de l’Atlàntic. Al començament de novembre Eta, de categoria 4, va assolar Amèrica Central i va deixar vora un centenar de víctimes mortals, i poc després ha arribat Iota.

Es calcula que a Nicaragua han perdut la vida almenys sis persones a causa de les pluges intermitents i vents forts ocasionats per l’huracà Iota, que va tocar terra dilluns a la nit al Carib com a cicló de categoria 4 en l’escala Saffir-Simpson (d’un màxim de 5). Les autoritats del país asseguren que el cicló ha devastat la regió autònoma del Carib Nord, la zona més pobra i vulnerable de Nicaragua, on viuen majoritàriament indígenes.

Dues de les víctimes mortals són menors d’edat, dos germans d’11 i 8 anys que van morir quan intentaven travessar el desbordat riu Solera, al departament de Carazo, ha informat la vicepresidenta de Nicaragua, Rosario Murillo. Dues persones més, pare i fill, han mort a causa d’una solsida de terra en una comunitat del municipi de Wiwili, al departament de Jinotega (nord del país). En aquell mateix departament ha mort un tercer home, i la sisena víctima és una dona que va perdre la vida al municipi de Quilalí, prop de la frontera amb Hondures, quan es va afonar la zona del barranc on estava parada. A més, el grup opositor Monitoratge Blau i Blanc registra també almenys quatre persones desaparegudes.

Una xiqueta envoltada per cases enderrocades a Puerto Cabezas / Oswaldo Rivas (Reuters)

Devastació total a l’illa de Providència

L’illa colombiana de Providència, un paradís de 17 quilòmetres quadrats en el mar Carib amb 5.000 habitants, ha quedat pràcticament assolada per la gran força de l’huracà, que ha destruït les infraestructures i ha deixat almenys dos morts i tres desapareguts, segons ha informat aquest dimarts el president del país, Iván Duque. També s’han registrat una trentena de persones desaparegudes.

Providència va rebre l’envestida de Iota, que va arribar amb categoria 5, mentre avançava cap a les costes de Nicaragua. El canal públic regional Teleislas afirma que l’huracà ha provocat la “destrucció total del centre de salut” de l’illa, que “segueix sense comunicació” amb la resta de Colòmbia. En les primeres fotografies divulgades de Providència es veuen cases amb els sostres arrancats, pals i arbres caiguts travessats als carrers coberts d’enderrocs i fins i tot un vaixell arrossegat pel vent enmig d’un carrer. L’alcalde de l’illa, Jorge Norberto Gari Hooker, ha traslladat al president Duque que vora el 98% de les infraestructures ha quedat danyada.

L’empremta a Panamà

Almenys una persona ha mort i tres més estan desaparegudes al districte panameny de Nole Duima, a causa del temporal de pluja i vent vinculat a Iota, segons han avançat aquest dimarts fonts oficials. El comunicat no precisa la identificació de la persona morta, ni tampoc el sexe ni l’edat. Alguns mitjans locals, que citen fonts oficials, asseguren que la víctima fatal és una xiqueta de 5 anys que va morir ofegada a la comarca Ngöbe-Buglé, a l’occident del país.

La tempesta tropical Iota continua avançat, ja més debilitada, després d’entrar la matinada d’aquest dimecres a Hondures pel departament oriental d’El Paraíso, fronterer amb Nicaragua. Descarregarà pluges per tot el país que, es preveu, poden durar fins dijous.

També et pot interessar

stats