L'huracà Ida es cobra la primera víctima mortal i deixa sense llum Nova Orleans

Els vents perden força en les últimes hores, però el perill més gran prové de l'aigua procedent de la maror ciclònica i les intenses pluges, que amenacen el sud-est de Louisiana

Una senyal de pàrquing en terra aquest diumenge a Nova Orleans, Louisiana
Una senyal de pàrquing en terra aquest diumenge a Nova Orleans, Louisiana / Marco Bello (Reuters)

Almenys una persona ha mort i tota la ciutat estatunidenca de Nova Orleans ha quedat aquest diumenge completament a les fosques després que l'huracà Ida causara greus danys en les connexions de la xarxa al seu pas per l'estat de Louisiana, segons han informat les autoritats locals.

La víctima és un home de vora 50 anys que ha perdut la vida a Ascension Parish, al sud-est de Louisiana, tot apunta que per la caiguda d'un arbre sobre la seua casa, confirmen les mateixes autoritats. Ascension Parish forma part de l'àrea metropolitana de Baton Rouge, una regió que s'espera que reba la pitjor part del cicló fins a les primeres hores d'aquest dilluns, ha precisat el Servei Meteorològic Nacional.

També s'han reportat danys "catastròfics" en àmplies zones d'aquesta àrea de Louisiana el diumenge a la nit després que l'huracà Ida assotara l'estat. El governador ha dit que ha sigut "una de les tempestes més fortes que ha tocat terra ací en els temps moderns".

Tota Nova Orleans està sense electricitat, segons ha dit la companyia elèctrica que dona servei a la ciutat. I el sistema de clavegueram està sota amenaça pel temporal. L'incident amb la xarxa elèctrica es va produir just quan començava a fosquejar i Ida passava a unes 30 milles (50 quilòmetres) a l'oest de Nova Orleans.

L'agència de preparatius davant emergències NOLA Ready ha indicat que l'única electricitat que hi ha actualment en tota l'àrea metropolitana procedeix exclusivament de generadors. A l'estat de Louisiana hi ha més de 780.000 clients sense energia elèctrica, segons el web especialitzat Poweroutage.us, encara que altres mitjans xifren en més d'un milió el nombre d'afectats.

Els talls es deuen presumiblement a fallades de sistema com el que ha deixat sense llum tota la ciuatat de Nov Orleans o la caiguda de nombrosos infraestructures elèctriques. I a mesura que passen les hores es tem que la xifra puga augmentar en prosseguir l'huracà el seu rumb nord cap a l'interior de la regió.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha declarat l'emergència en l'estat de Louisiana i ha enviat assistència federal per a reforçar les tasques de recuperació en més de dues dotzenes de parròquies afectades per la tempesta. L'abast total dels danys causats encara està per veure's.

Rememorar l'angoixa del Katrina, setze anys després

Nova Orleans viu amb angoixa el pas d'Ida, el primer gran huracà que ha assotat els Estats Units enguany. Va tocar terra diumenge al migdia hora local (17:00 GMT) com una feroç tempesta amb vents de 150 milles per hora (240 quilòmetres per hora). Un episodi que coincideix, precisament, amb l'aniversari de la tragèdia que va provocar el 2005 l'huracà Katrina. Aquell 29 d'agost, el sistema de dics de protecció que protegeix la ciutat va fallar i l'urb va patir importants inundacions en les quals van morir més de 1.800 persones.

La perillositat d'aquest fenomen s'ha fet palesa en les diverses hores en què Ida ha mantingut la força d'huracà de categoria 4 després de tocar terra. Segons l'últim butlletí del Centre Nacional d'Huracans (NHC), genera vents màxims sostinguts de 115 milles per hora (185 quilòmetres per hora).

Encara que els vents han perdut força, el perill més gran continua sent l'aigua, tant la procedent de la maror ciclònica com de les intenses pluges, especialment ara que s'ha alentit la seua velocitat de desplaçament. Això provoca que les pluges caiguen sobre la mateixa zona durant més temps, fet que augmenta les possibilitats d'acumulació d'aigua.

L'NHC ha alertat en el darrer butlletí emés que una "maror catastròfica, vents amb força d'huracà i riuades continuen en àrees del sud-est de Louisiana" a causa del pas d'Ida.

També et pot interessar

stats