L'huracà Dorian puja a categoria 4 abans de tocar terra a Florida

Es preveu que l’huracà, considerat “extremadament perillós”, arribe dilluns a la costa est de Florida.

VÍDEO | L\'huracà Dorian puja a categoria 4 abans de tocar terra a Florida

L'huracà Dorian ha incrementat la força en el seu transcurs per l'Atlàntic i ja es considera de categoria 4 en l'escala Saffir-Simpson, sobre 5, amb vents màxims sostinguts de 215 km/h, segons ha constatat el Centre Nacional d'Huracans (NHC).

El divendres passat va avançar i es va col·locar a 645 quilòmetres a l'est de les illes septentrionals de l'arxipèlag de les Bahames, i a uns 925 quilòmetres a l'est de West Palm Beach, al sud de Florida.

El director de l'NHC, Ken Graham, ha declarat que l’huracà és “extremadament perillós" i suposa encara una "amenaça significativa" per al nord-oest de les Bahames, on s’aproximarà diumenge, i la costa est de Florida, on es preveu que arribe a primera hora de dilluns.

Segons l 'NHC l’huracà podria travessar aquest estat en direcció nord-oest a només 17 km/h. Una lentitud que, segons Ken Graham, suposa que la situació es complique, ja que “com més temps hi estiga, més pluja acumularà”. 

L’enfortiment dels vents també tindrà com a conseqüència una maror ciclònica "potencialment mortal" que elevarà el nivell del mar fins a 5 metres a la costa del nord-oest de les Bahames, i generarà possibles ones "devastadores".

Dorian té el potencial de posar en risc milions de persones a Florida, una de les principals destinacions turístiques dels Estats Units, a més de suposar una amenaça per a les infraestructures, com el parcs d’atraccions Walt Disney World i les plataformes de llançament de la NASA. 

El president els EUA, Donald Trump ha declarat que s'enfronten a ”un dels huracans més grans” que han vist en molt de temps i no es descarta fer evacuacions a Florida diumenge. 

Mentrestant, el governador d’aquest estat, Ron DeSantis, ha instat els residents a tindre reserves d’aliments, aigua i medicaments per a almenys una setmana. Moltes persones ja han reforçat les finestres i les portes, i a hores d’ara, algunes estacions de servei ja s’han quedat sense combustible i en els supermercats s'esgoten les existències d'aigua i aliments enllaunats. 

Detall dels surtidors de combustible esgotats en Miami / Blanca Sánchez

Interior d'un supermercat en Miami / Blanca Sánchez

Blanca Sánchez, una valenciana resident a Miami amb qui ha contactat l'equip d'À Punt NTC, ha explicat que les oficines on treballa estan tancades des del divendres passat, i que els han  advertit de possibles multes si no prenen les mesures de prevenció necessàries en els habitatges, com ara buidar els balcons.

També et pot interessar

stats