L'helicòpter Ingenuity fa història en volar a Mart, el primer vol controlat en un altre planeta

S'ha enlairat des del cràter Jezero del planeta roig i ha romàs en l'aire al voltant de trenta segons, aconseguint una altura màxima de tres metres

Vol de l'helicòpter a Mart amb la seua ombra / Reuters-NASA

El xicotet helicòpter Ingenuity Mars de la NASA, l'agència espacial nord-americana, ha fet història aquest dilluns en realitzar el primer vol controlat i amb motor d'una aeronau en un altre planeta, Mart. Aquest vol aplana el camí per a futures missions que inclouran vehicles voladors robòtics avançats, recopilaran imatges d'alta resolució des de l'aire i examinaran els llocs que són difícils d'aconseguir per als ròvers.

L'Ingenuity, que pesa 1,8 quilograms i té la grandària d'una pilota de futbol, porta càmeres i micròfon incorporats per a documentar el vol des de la seua perspectiva. L'helicòpter s'ha enlairat des del cràter Jezero del planeta roig i ha romàs en l'aire al voltant de trenta segons, aconseguint una altura màxima de tres metres.

278 milions de quilòmetres entre Mart i la Terra

Els 278 milions de quilòmetres entre Mart i la Terra retarden les comunicacions més de quinze minuts. L'equip del JPL-NASA, encarregat de controlar la missió des de Califòrnia, ha informat en directe de la recepció de les dades enviades per Ingenuity, que han confirmat que havia aconseguit enlairar-se, mantindre's, girar-se i aterrar al cràter Jezero de Mart.

A més de les dades, la NASA ha rebut una imatge en blanc i negre presa per l'helicòpter de la seua pròpia ombra mentre estava en l'aire i un xicotet vídeo gravat pel ròver Perseverance, a diversos metres de distància, del vol.

"L'ésser humà ha volat en un altre planeta"

Després de rebre les dades, l'equip del JPL-NASA ha esclatat en aplaudiments i alegria darrere de les mascaretes. Mimi Aung, gerent del projecte per a Ingenuity en el JPL, ha assenyalat: "Ara podem dir que l'ésser humà ha volat en un altre planeta". Desbordada per l'emoció, ha recordat els sis anys de treball, alhora que ha assegurat que "si no fora per la Covid-19, abraçaria" tots els seus companys presents a la sala.

Després de rebre les dades, l'equip de la NASA ha esclatat en aplaudiments
Després de rebre les dades, l'equip de la NASA ha esclatat en aplaudiments / Reuters-NASA

Aquest helicòpter va partir de Cap Canaveral, a Florida (els EUA), el juliol de 2020 pegat al ventre del Perseverance. Encara que el vol ha sigut autònom, els senyals que ha rebut l'aparell han partit del JPL a Califòrnia. L'equip va enviar diumenge els comandaments generals sobre elevació i acceleració, però el robot ha de gestionar el seu vol de manera autònoma, amb els seus sistemes de guia, navegació i control, pel fet que no pot rebre ordes en temps real.

El ròver Perseverance brinda suport durant les operacions de vol, pren imatges, recopila dades ambientals i alberga l'estació base que permet que l'helicòpter es comunique amb els controladors de la missió a la Terra.

La data de vol original, prevista inicialment per al passat 11 d'abril, es va anar retardant pel fet que els enginyers estaven treballant en "comprovacions prèvies al vol i en una solució a un problema de seqüència de comandaments". D'acord amb un comunicat previ, va haver-hi una fallida durant una prova de gir d'alta velocitat dels rotors de la xicoteta aeronau. 

També et pot interessar

stats