L'FBI alerta sobre "protestes armades" als Estats Units de cara a la investidura de Biden

El servei d'intel·ligència ha rebut informació sobre grups armats que preparen atacs als cinquanta capitolis estatals i el de la ciutat de Washington.

Un cartell de l'FBI per a demanar informació sobre els assaltants al Capitoli
Un cartell de l'FBI per a demanar informació sobre els assaltants al Capitoli / Joshua Roberts (Reuters)

El Buró Federal d'Investigacions (FBI) dels Estats Units ha alertat aquest dilluns en un butlletí intern sobre l'amenaça de "protestes armades" en tot el país a partir del dissabte, d'un "alçament" en l'àmbit nacional i d'un nou intent d'assalt al Capitoli des del diumenge i fins a la presa de possessió del demòcrata Joe Biden com a nou president. "S'estan preparant protestes armades als capitolis estatals del país des del 16 de gener fins al 20, així com en el Capitoli, ubicat a la ciutat de Washington, entre el 17 i el 20 de gener", indica la circular interna a la qual ha accedit el canal de televisió ABC.

La circular detalla que el servei d'intel·ligència nord-americà ha rebut informació sobre "un grup armat sense identificar que té la intenció de viatjar a la ciutat de Washington el 16 de gener". "Han advertit que si el Congrés intenta traure al president (Trump) per la via d'esmena 25, ocorrerà un gran alçament", afegeix.

El procediment per a inhabilitar el president ixent a què fa referència el document pot realitzar-lo el gabinet de l'executiu i el vicepresident, Mike Pence. La líder de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, ja ha demanat que s'invoque immediatament aquesta esmena o, en cas contrari, avança que el poder legislatiu recorrerà a un procés de judici polític (impeachment). L'oposició demòcrata en aquesta cambra, de fet, ha fet aquest mateix dilluns el primer pas per a activar-lo, en presentar una resolució on acusa formalment Trump d"'incitar a la insurrecció" per la seua responsabilitat en el violent assalt al Capitoli que va tindre lloc la setmana passada.

L'avís de l'FBI es dona després que el passat 6 de gener, el dia en què s'anava a certificar la victòria electoral del demòcrata Joe Biden, una torba violenta va irrompre per la força en el Capitoli instigada per Trump, que poc abans havia animat els seus seguidors a marxar al Congrés en un míting davant la Casa Blanca. Una de les manifestants va morir d'un tir al coll i tres més van perdre la vida a causa de ferides o problemes mèdics originats durant l'assalt. La cinquena víctima mortal fou un policia del Capitoli que va faltar també a conseqüència de ferides ocasionades en els forcejaments. Un altre es va suïcidar pocs dies després.

L'assalt va posar en evidència la poca preparació policial davant les protestes de seguidors trumpistes. Molts han anunciat, de fet, que les repetiran en fòrums radicals en internet o en serveis de missatgeria, com ara Telegram.

Moltes d'aquestes organitzacions i grups han vist reduïts els canals d'informació digital amb la prohibició de personalitats radicals en Twitter i Facebook, que també han suspés els comptes del mateix Donald Trump, per a limitar nous esclats de violència. Fins que va ser tancada poc després de la mitjanit del diumenge, en Parler, una xarxa social preferida per l'extrema dreta, s'anunciaven diverses concentracions "pacífiques", però amb armes, en les capitals dels cinquanta estats de tot el país. També a Washington, on s'esperen més de 10.000 efectius de la Guàrdia Nacional des del dissabte i fins al dia de la investidura de Biden, el dia 20, que el convertirà oficialment en el 46é president dels Estats Units.

Suspenen diversos policies del Capitoli investigats per facilitar l'assalt

Diversos policies encarregats de la seguretat del Capitoli dels Estats Units han sigut suspesos mentre s'investiga l'assalt que va patir el complex el passat dia 6 de gener per part de seguidors del president sortint, Donald Trump. Concretament, es tracta de dos policies suspesos i altres deu o quinze que estan en procés de ser investigats per la seua presumpta participació o facilitació de l'accés als assaltants.

Tot això mentre es prepara l'entrada al poder del nou president, Joe Biden, el pròxim dia 20 de gener. Així, la funcionària que reemplaça l'anterior cap de seguretat de l'edifici que va dimitir a causa de l'assalt, Yogananda Pittman, ha explicat que tot està enllestit per a garantir que la presa de possessió es faça amb tota la normalitat i que tenen "plans integrals i coordinats" per a garantir la seguretat del Congrés. Aquest dilluns, Biden assegurava que no té por de jurar el seu càrrec a l'exterior del Capitoli, com és tradició.

També et pot interessar