L'extrema dreta s'acosta a la presidència del Brasil

L'ultradretà Jair Bolsonaro (46% dels vots) es disputarà la victòria en segona volta el 28 d'octubre amb el progressista Fernando Haddad (29%).

El candidat ultradretà Jair Bolsonaro, aquest diumenge
El candidat ultradretà Jair Bolsonaro, aquest diumenge / Pilar Olivares (Reuters)

El candidat ultradretà Jair Bolsonaro ha obtingut un 46% dels vots en les eleccions presidencials del Brasil celebrades aquest diumenge, les més imprevisibles i polaritzades des que el país sud-americà va recuperar la democràcia el 1985. 

L'extrema dreta brasilera acarona el poder després d'uns comicis que han situat el candidat progressista Fernando Haddad en segona posició amb el 29% dels sufragis. En aquest escenari, els dos favorits es disputaran la victòria el proper 28 d'octubre en segona volta. 

La victòria de Bolsonaro ha sigut molt superior al vaticini de les enquestes, però els quatre punts que li han faltat per a arribar al 50% dels vots allargaran la indefinició i mantindran el clima polaritzat que ha protagonitzat la campanya electoral de la primera volta. Les enquestes publicades fins ara vaticinaven un empat en la segona volta entre Haddad i Bolsonaro, tot i que aquests resultats afegeixen pressió sobre el candidat del Partit dels Treballadors i successor polític de l’expresident ara empresonat Lula da Silva

Bolsonaro, que no ha acudit als actes de celebració del seu partit, ha llançat un missatge a través de les xaxes socials en què fa una crida a votar en la segona volta, alhora que ha mostrat la seua desconfiança en el sistema de vot electrònic que s'ha fet servir.

L'esquerra progressista, que s'ha presentat molt dividida, haurà de tancar files al voltant de Fernando Haddad si vol evitar la victòria de Bolsonaro en la segona volta. Haddad ha assegurat que l'única arma que utilitzarà per a la segona volta seran els arguments i que el seu objectiu és aconseguir instaurar ‘‘la justícia social’’. 

També et pot interessar

stats