El cap de l’exèrcit d’Algèria demana inhabilitar el president Bouteflika

Assegura que la solució a la crisi política és aplicar l’article 102 de la Constitució i respondre “a les aspiracions legítimes de la gent”.

El general Ahmed Gaïd Salah, amb el president algerià, Abdelaziz Bouteflika, en una imatge d'arxiu
El general Ahmed Gaïd Salah, amb el president algerià, Abdelaziz Bouteflika, en una imatge d'arxiu / Reuters

El cap de l’exèrcit algerià i viceministre de Defensa, el general Ahmed Gaïd Salah, ha demanat aquest dimarts la inhabilitació del president algerià, Abdelaziz Bouteflika, de 82 anys, greument malalt des de 2013. Gaïd Salah, un dels homes més fidels al mandatari, ha apostat per aplicar l’article 102 de la Constitució, com des de fa un mes exigeix el poble algerià al carrer.

“La situació al nostre país està marcada ara per ara per marxes populars pacífiques, organitzades a tot el territori nacional, que exigeixen canvis polítics”, ha explicat l’oficial, la mà dreta de Bouteflika des que aquest accedira al poder el 1999.

El general vol evitar que les protestes puguen ser aprofitades tant a l’interior com en l’exterior el país, per a tractar de fer fallida l’estabilitat d’Algèria. Per això, diu que adoptar una “solució” per a eixir de la crisi “que responga a les demandes legítimes del poble algerià” i que garantisca el respecte de les disposicions de la Constitució i el manteniment de la sobirania de l’Estat.

Manifestacions massives a Algèria perquè el president renuncie

Algèria és escenari des de fa un mes de manifestacions massives cada divendres en què s’exigeix la renúncia del president, l’eixida de l’actual govern i l’obertura d’un període de transició que desemboque en unes eleccions. 

Unes protestes que van aconseguir que el passat 11 de març, Bouteflika, discapacitat des de 2013, renunciara a la reelecció per a un cinqué mandat i ajornara els comicis previstos per al 18 d’abril. La maniobra no ha servit per a calmar la situació al carrer, que exigeix la renúncia del seu cercle de poder, al qual acusa de corrupció i responsabilitza de l’aguda crisi econòmica que des de 2014 suporta el país.

Divendres passat, milions de persones van tornar a eixir al carrer per a demanar l’elecció d’un consell presidencial i d’un govern de tecnòcrates que convoquen una Conferència Nacional i reformen la llei electoral abans de fer una crida a les urnes.

També et pot interessar

stats