L’Eurocambra vota la candidatura de Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

La votació arriba amb un mes de retard després del rebuig als candidats a comissari de França, Romania i Hongria.

Imatge d'arxiu d'Ursula Von der Leyen al Fòrum de la Pau de París
Imatge d'arxiu d'Ursula Von der Leyen al Fòrum de la Pau de París / Ludovic Marin (Reuters)

El Parlament Europeu vota aquest dimecres si valida l'equip al complet de la Comissió Europea, que estarà presidida per l'alemanya Ursula von der Leyen. Aquest és l'últim pas perquè es pose en funcionament el nou executiu comunitari després de les eleccions europees del 26 de maig i sense un membre del Regne Unit.

En l’equip de comissaris de Von der Leyen figura l'espanyol Josep Borrell com a pròxim alt representant de la Unió Europea (UE) per a la Política Exterior.

En cas que prospere el vot, com s'espera que succeïsca, la nova Comissió Europea començarà la legislatura el pròxim 1 de desembre, amb un mes de retard respecte al calendari previst pel rebuig de l'Eurocambra als primers candidats a comissari que havien proposat França, Romania i Hongria.

El Parlament Europeu va estar a punt d'acabar amb la presidència de Von der Leyen als pocs dies que els estats membres la designaren per al càrrec, amb un vot extremadament ajustat per a confirmar el seu càrrec el juliol. Aleshores només va superar amb nou vots de marge d'un total de 748 eurodiputats amb dret a vot.

Sense comissari del Regne Unit

No obstant això, en el govern faltarà el membre que correspon al Regne Unit, ja que l’executiu de Boris Johnson no n’ha proposat cap, malgrat que els tractats comunitaris requereixen un comissari per cada estat.

L'actual executiu comunitari ha iniciat un procediment d'infracció contra el país britànic per aquest motiu, que en última instància li permet portar el país davant el Tribunal de Justícia de la UE.

També et pot interessar

stats