L’Eurocambra reclama il·legalitzar la fundació Francisco Franco

Tots els grups polítics de l’hemicicle reclamaran prohibir les fundacions que exalten o glorifiquen el feixisme.

L’Eurocambra reclama il·legalitzar la fundació Francisco Franco
L’Eurocambra reclama il·legalitzar la fundació Francisco Franco

El ple del Parlament Europeu ha demanat en una resolució pactada per tots els grups polítics de l’hemicicle la il·legalització de fundacions que exalten o glorifiquen el feixisme, com ara la fundació Francisco Franco.

Així s’arreplega en el text consensuat per un total de cinc grups polítics, inclosos populars i liberals, que van reclamar per a sumar-se al text que no es fera esment a cap fundació concreta o episodi feixista nacional.

L’Eurocambra mostra en la resolució la preocupació per l’augment de la violència neofeixista en la Unió Europea després d’agressions de grups ultres, com la que va patir l’eurodiputada italiana Eleonora Forenza i el seu assistent. L’objectiu de la iniciativa és que la Comissió Europea inicie mesures concretes.

Els eurodiputats estan preocupats per l’auge de la normalització del feixisme, el racisme, la xenofòbia i altres formes d’intolerància i per la “impunitat” dels grups que les defensen, fins i tot amb violència.

En aquest sentit, fan una crida als governs europeus perquè ho condemnen clarament, i perquè sancionen els discursos d’odi de part de polítics i altres figures públiques a tots els nivells i per qualsevol mitjà.

Més enllà, reclamen als 28 països la creació “d’unitats policials contra l’odi” i assegurar-se que dins dels seus cossos i forces de seguretat no hi ha comportaments de tipus racista o xenòfob. També demanen que la Comissió cride a les organitzacions cíviques a reportar sobre l’estat del discurs d’odi i els crims d’odi en els països europeus. D’altra banda, emfatitzen la importància de conscienciar i educar sobre la història a les noves generacions per a evitar nous crims d’odi en el futur.

Una de les ponents del text és l’eurodiputada del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) Ana Miranda, que durant les negociacions va intentar que la resolució recollira com a cas condemnable la denúncia que la família Franco va presentar contra els activistes que van ocupar pacíficament el Pazo de Meirás a l’agost de 2017 per a reclamar la devolució al poble gallec.

Alguns grups van intentar sense consens suficient que s’aplaudira en el text la decisió del Congrés dels Diputats de retirar les restes de Franco del Valle de los Caídos i que es demanara eliminar efectivament tots els símbols o monuments restants que exalten l’alçament militar, la Guerra Civil i la dictadura de Franco.

També et pot interessar