L'Eurocambra exigeix que la violència masclista siga un crim a nivell europeu

Entre els diputats espanyols, tots els grups han votat a favor excepte el PP, que ha votat majoritàriament abstenció

Mobilització de la Coordinadora Feminista de València en protesta contra la violència masclista
Mobilització de la Coordinadora Feminista de València en protesta contra la violència masclista / À Punt NTC

El Parlament Europeu ha reclamat a Brussel·les que faça una proposta per a incloure la violència masclista en la llista de delictes a nivell comunitari, un pas clau cap a una futura directiva que tipifique la violència contra les dones com a crim en tots els codis penals europeus amb uns estàndards mínims comuns.

La proposta s’ha aprovat per 427 vots a favor, 119 en contra i 140 abstencions. Entre els diputats espanyols, tots els grups han votat a favor excepte el PP, que ha votat majoritàriament abstenció (excepte l'eurodiputada Isabel Benjumea, que s’ha pronunciat en contra) i la delegació de Vox, que s’ha oposat a l'informe per considerar-lo un intent de liquidar la presumpció d'innocència.

La llista europea de delictes queda areplegada en un article dels tractats que permet fixar unes "normes mínimes" quant a la definició de delictes i de les sancions "en àmbits delictius que siguen d'especial gravetat i tinguen una dimensió transfronterera", un tractament que el Parlament creu que ha de concedir-se a la violència de gènere, com ja es fa amb el terrorisme i amb el tràfic d'éssers humans.

Això permetria que la Comissió Europea faça una proposta de directiva per a previndre i combatre aquest mal, que a Espanya ha deixat enguany 34 dones assassinades per la parella o exparella i 1.112 en el còmput global des de 2003.

El Parlament Europeu creu que la directiva hauria d'emprar els estàndards del Conveni d'Istanbul (per exemple, en la definició de violació basant-se en l'absència de consentiment) i incloure mesures de prevenció, de protecció i suport a les víctimes i estàndards mínims en la definició dels delictes i les sancions.

En què consisteix la consideració de crim a nivell europeu?

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba, una de les ponents del text, ha explicat que, si la violència masclista entra en aquesta catalogació, tindrà una definició, unes normes i unes sancions comunes a tota la Unió Europea. D’aquesta manera, tots els estats membres haurien de tindre-ho en el seu codi penal. “Es fa un pas en l’homogeneïtzació del crim”, ha assegurat Riba. 

A més, els eurodiputats també reclamen cura especial en les disputes per la custòdia i els drets de visita dels menors on hi ha un cas de violència masclista involucrat i que la denegació d'un avortament segur també siga considerada una forma de delicte de gènere. Aquesta petició ha sigut un dels grans punts de fricció en l'elaboració d'aquest informe, ja que alguns grups de la dreta de l'hemicicle no estaven còmodes amb aquesta definició.

També et pot interessar

stats