L’Eurocambra i el Consell Europeu negocien el pressupost de la UE per a 2020

Els eurodiputats reclamen 2.000 milions d’euros més per a objectius climàtics i augmentar les dotacions de la Garantia d’Ocupació Juvenil i d’Erasmus+.

El Parlament Europeu
El Parlament Europeu

El Consell de la Unió Europea (UE), organisme que representa els estats membres, i l’Europarlament reprenen aquest dilluns les negociacions sobre el pressupost de la UE per a 2020. Les converses es van suspendre el divendres a la nit per falta d’acord.

L’eurodiputat belga Jan Van Overtveldt, del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ERC), assenyala que tal com està plantejat ara mateix el pressupost, “més de 4.000 milions d’euros” quedarien sense destinació.

Segons la posició negociadora que va adoptar el Parlament Europeu per majoria absoluta a finals d’octubre, els eurodiputats demanen que es pressuposten 2.000 milions d’euros més per a diverses partides destinades a objectius climàtics, i que s’incrementen les dotacions de la Garantia d’Ocupació Juvenil i del programa d’intercanvis educatius i professionals Erasmus . També demanen augments en àrees relatives a pimes, investigació, digitalització, immigració i política exterior. 

En total, l’Eurocambra reclama que els compromisos financers de la UE per a 2020 s’eleven a 171.000 milions d’euros i els pagaments a 159.100 milions. Són xifres superiors a les que va plantejar la Comissió Europea en la proposta inicial (168.300 milions d’euros en compromisos i 153.600 en pagaments) i també a les que demanen els Estats membres (166.800 milions en compromisos i 153.100 en pagaments).

Si no hi ha acord, la Comissió Europea haurà de presentar una nova proposta.

També et pot interessar

stats