L'esquerra italiana manté el bastió a l'Emília-Romanya contra Salvini

El líder de la Lliga havia plantejat les eleccions regionals com un plebiscit sobre la legitimitat del govern actual.

Matteo Salvini, líder de la Lliga
Matteo Salvini, líder de la Lliga / Flavio Lo Scalzo (Reuters)

L'esquerra italiana conserva el seu històric bastió a la regió nord de l'Emília-Romanya, tot i que amb poc marge contra la llista de l'ultradretà Matteo Salvini. Però ha perdut Calàbria. Això és el que es desprén dels sondejos a peu d'urna realitzats per la televisió pública RAI al final de les eleccions regionals d'aquest diumenge.

A l'Emília-Romanya, feu de de l'esquerra durant 70 anys, el candidat del Partit Demòcrata (PD, centreesquerra), Stefano Bonaccini, obtindria un 49,7% dels vots, segons les primeres projeccions de resultats. El principal rival, Lucia Borgonzoni, l'aposta de Salvini i dels seus socis de la coalició de dretes, obtindria el 44,7%.

A Calàbria, governada per l'esquerra des del 2014, la candidata de la dreta, Jole Santelli, secundada principalment per la Força Itàlia de Berlusconi i Salvini, s'imposaria amb un 51,7%, davant del candidat d'esquerra, Filippo Callipo (31,1%).

Cinc milions i mig d'italians estaven cridats a les urnes en aquestes dues regions en uns comicis que Salvini havia plantejat com un plebiscit sobre el govern central, en mans de la coalició del Moviment Cinc Estreles (M5S) i el centreesquerra.

Els col·legis electorals tancaren a les 23:00 hora local (22.00 GMT) i l'escrutini s'ha prolongat durant tota la nit.

Si es confirmaren les projeccions inicials, els analistes veuen a Salvini com un dels perdedors de la jornada, en no haver aconseguit conquerir la regió d'Emília-Romanya, el seu objectiu més anhelat. Damunt, la candidata guanyadora a Calàbria no era la seua aposta, sinó del seu soci Berlusconi.

Aquestes eleccions són considerades a Itàlia de màxima rellevància, sobretot pel cas de l'Emília-Romanya, autèntic feu de l'esquerra, que l'ha governada en els 70 anys de democràcia. S'havien convertit en una mena de plebiscit sobre la legitimitat del govern actual, format pel Moviment 5 Estreles (M5S) i el Partit Democràtic (PD). 

Salvini va abandonar l'execuitu el passat agost després de trencar la coalició amb el Moviment 5 Estreles, en un intent d'avançar les eleccions que es va frustrar per l'actual coalició de govern.

També et pot interessar

stats