L'esquerra guanya les eleccions a Mèxic

López Obrador ha convençut els votants amb la seua promesa de transformar el país i posar fi a la corrupció i la desigualtat.

López Obrador guanya les eleccions mexicanes
López Obrador guanya les eleccions mexicanes / Alex Cruz (Efe)

La victòria d'Andrés Manuel López Obrador obri un temps nou a Mèxic. La situació de violència i la sensació d'impunitat que s'hi viu han portat al canvi polític, i s'ha convertit en el primer president d'esquerres en dècades. Cap candidat a la presidència despertava a Mèxic tantes esperances i temors com López Obrador, que amb el seu discurs populista ha sabut connectar amb una població cansada d'escàndols de corrupció, de l'escalada de violència i dels alts nivells de desigualtat que mantenen prop de la meitat de la població en condicions de pobresa.

El candidat de l'esquerra, López Obrador, s'ha proclamant vencedor amb una important diferència sobre els seus oponents dels dos partits que fins ara s'havien alternat en la presidència del país. Ricardo Anaya, del conservador Partit d'Acció Nacional, hauria quedat en segon lloc, mentre que José Antonio Meade, del Partit Revolucionari Institucional, que ara ocupa la presidència, seria el tercer. Tant Anaya com Meade han reconegut immediatament que els primers resultats afavorien de manera clara López Obrador.

En saber-se els resultats, milers de persones s'han aplegat a l'emblemàtica plaça del Zócalo de Ciutat de Mèxic per a celebrar la victòria de López Obrador. El president electe ha comparegut davant els seus seguidors i ha expressat el seu agraïment. A partit de l'1 de desembre assumirà la presidència del país. Ha promés combatre la corrupció, canviar la política de seguretat, revisar la construcció del nou aeroport de la Ciutat de Mèxic i frenar la reforma energètica impulsada per Enrique Peña Nieto, que va obrir l'explotació d'hidrocarburs al sector privat. El primer dirigent internacional que ha felicitat públicament López Obrador ha sigut Donald Trump, a través del seu twitter.

També et pot interessar

stats