L’autor de l’atac de Melbourne es va inspirar en l’Estat Islàmic

L’any 2015 li van retirar el passaport perquè va intentar viatjar a Síria.

L'atac va deixar un mort i dos ferits
L'atac va deixar un mort i dos ferits / James Ross (Efe / Epa)

L’autor de l'atac que va deixar un mort i dos ferits a Melbourne divendres era un australià d'origen somali que es va inspirar en el modus operandi de l'Estat Islàmic, segons ha informat la Policia d'Austràlia, que no ha volgut establir un “vincle directe” amb el grup jihadista, tot i haver reivindicat l'atemptat.

El comissionat de la Policia de Victoria ha explicat que “clarament es tracta d'un acte terrorista, que tenia per objectiu causar terror i el major nombre de baixes”.

Hassan Khalif Shire Ali va estavellar el cotxe, carregat de bombones de gas, en una zona comercial de Melbourne i posteriorment va atacar amb un ganivet els vianants fins que la policia li va pegar un tir al pit.

El subcomissari interí de Seguretat Nacional de la Policia Federal australiana ha explicat que l’atacant, que va morir a l’hospital, ‘‘tenia idees radicals i li havien suspés el passaport des de 2015 perquè va intentar viatjar a Síria’’.

Shite Ali va migrar a Austràlia amb la seua família en la dècada dels huitanta. El seu germà està sent jutjat a Melbourne per suposadament planificar un atemptat terrorista durant les últimes celebracions de cap d’any d’aquesta ciutat.

En resposta a l'atac, la comunitat somali-australiana, que s'ha convertit en el centre del debat en Melbourne perquè un sector civil i polític els acusa de ser responsables dels crims violents a la ciutat, ha condemnat l'atemptat i ha remarcat que “són persones pacífiques”.

Austràlia és un país multicultural sumit en un fort debat al voltant de la migració, en què alguns sectors han formulat propostes extremes com ara prohibir l'entrada de musulmans. Des que l'any 2014 es va elevar l'alerta terrorista, el país ha sigut escenari d'almenys quatre accions violentes de “llops solitaris”.

També et pot interessar

stats