L’autòpsia confirma l’homicidi de Rayshard Brooks i destapa una nova onada de protestes antiracistes

El fiscal encarregat del cas estudia una possible acusació per assassinat, un càrrec que pot implicar la pena de mort.

Imatge de portada: Un grup de manifestants aquest cap de setmana, davant el restaurant Wendy on van ocórrer els fets

La mort de Rayshard Brooks aquest cap de setmana a Atlanta ha intensificat més encara l’onada d’indignació pel racisme i la brutalitat policial als Estats Units. L’autòpsia ha confirmat l’homicidi del jove de 27 anys a mans d’un agent de policia, que li va disparar dos tirs a l’esquena, i que ja ha sigut acomiadat.

El fiscal Paul Howard, encarregat d’investigar el cas, ha anunciat que l’informe preliminar de l’oficina del metge forense i l’examen balístic del succés l’ajudaran a determinar en els pròxims dies si presenta càrrecs contra el policia que va disparar Brooks. Howard ha avançat que fins i tot baralla l’acusació d’assassinat, un càrrec que sota el codi penal de Georgia pot implicar la pena de mort.

Brooks va morir la nit del divendres després de resistir-se a ser detingut i forcejar amb dos agents de policia, llevar-li una pistola de descàrrega elèctrica a un d’ells i intentar fugir, segons l’Oficina d’Investigació de Geòrgia. L’incident es va produir en l’aparcament d’un restaurant de menjar ràpid de la cadena Wendy’s, on es va desplaçar la policia en rebre un avís que Brooks estava “dormint en un vehicle aparcat davant de la finestreta” del local, la qual cosa dificultava la recollida de comandes a altres clients.

El vídeo que va gravar la càmera que un dels agents portava en l’uniforme mostra que els oficials van parlar durant quasi mitja hora amb Brooks abans que començara la confrontació. Brooks, dret davant els agents, en l’aparcament, es va mantindre calmat, va confirmar que havia begut “una copa i mitja” i va cooperar amb els agents, als quals va demanar que li permeteren deixar allí el cotxe i caminar fins a casa de la seua germana.

Els agents van confirmar amb una prova d’alcoholèmia que estava ebri i un d’ells va intentar emmanillar-lo, però Brooks s’hi va resistir i els tres van acabar a terra. Els policies el van avisar que li aplicarien una descàrrega elèctrica si es continuava resistint. Un altre vídeo difós aquest dissabte mostra com Brooks, després de llevar-los la pistola elèctrica i fugir dels agents, va allargar el seu braç cap arrere i va apuntar amb aquest objecte un d’ells, que el perseguia. El policia, que portava una altra pistola elèctrica en una mà, va agafar llavors l’arma de foc i va disparar tres vegades a Brooks, que va caure a terra i va morir després de ser traslladat a l’hospital local.

El cas de Brooks intensifica la indignació contra el racisme en centenars de ciutats dels Estats Units

Atlanta s’ha convertit aquest cap de setmana en un nou focus de protestes que sacsegen els Estats Units des de fa vint dies arran de l’homicidi de George Floyd, ofegat per un policia a Minneapolis. Desenes de persones s’han congregat durant hores en el lloc on va morir Brooks, l’aparcament d’un restaurant de menjar ràpid de la cadena Wendy’s, incendiat la nit del dissabte i del qual ja només queden les parets exteriors.

A Washington, milers de persones s’han congregat aquest diumenge en una marxa religiosa en defensa de la diversitat i contra el racisme pels homicidis de George Floyd, Rayshard Brooks i molts altres afroamericans. El grup de manifestants s’ha citat a les 06:00 del matí davant el Museu Nacional d’Història i Cultura Afroamericanes, al centre de la ciutat, i han marxat fins a l’exterior de la Casa Blanca, en un tram de carrer recentment batejat com la plaça ‘Black Lives Matter’ (‘Les vides negres importen’).

També et pot interessar

stats