L'Associació Espanyola de Geografia demana a la UE no reduir els aranzels a productes de l'Amazònia

Volen promoure una declaració de megareserves internacionals de la zona amb l'ajuda de les Nacions Unides.

Arbres talats en l'àrea de Bom Retiro, en l'estat d'Amazones, el passat 20 de setembre de 2019
Arbres talats en l'àrea de Bom Retiro, en l'estat d'Amazones, el passat 20 de setembre de 2019 / Bruno Kelly (Reuters)

L'Associació Espanyola de Geografia (AGE) ha instat la Unió Europea a no reduir els aranzels sobre els productes provinents de les zones de la selva amazònica. Es tracta d'una mesura que va posar la institució en el tractat amb Mercosur signat el juny de 2019, la qual consideren negativa per a la sostenibilitat de la zona.

En un manifest promogut pels grups de treball d'Amèrica Llatina i Geografia Física de l'AGE, professionals de la geografia se senten "consternats" per l'accelerada desforestació dels al voltant de 7 milions de quilòmetres quadrats de bosc amazònic, amb més de 70.000 focs al Brasil en els últims temps, a causa de les seues conseqüències directes i indirectes sobre els ecosistemes, geosistemes, sòls, cicle hidrològic, poblacions establides i infraestructures. També per les repercussions globals que els incendis hi han provocat al Brasil, Colòmbia, Veneçuela, l'Equador, el Perú, Bolívia i les Guaianes.

D'aquesta manera, l'AGE ha proposat que, per a revertir aquesta situació, la UE no complisca el punt del tractat amb Mercosur sobre els recursos naturals derivats de l'Amazònia i que es promoga una declaració de megareserves internacionals en la zona i que Nacions Unides tinga un paper destacat en aquest procés. També han demanat incentius per a promoure la reducció de gasos d'efecte d'hivernacle, incorporar a la gestió de la conservació de l'Amazònia els principis de sostenibilitat i adaptació dels sistemes boscosos i dels recursos hídrics tradicionals, així com controlar, de manera exhaustiva, les demandes de terres públiques no reclamades per a frenar "l'agricultura de frontera".

També et pot interessar

stats