L’assessor de Trump sobre Ucraïna testifica contra la Casa Blanca

El Partit Demòcrata revela la resolució que pensen sotmetre a votació el dijous per a formalitzar el procés d’‘impeachment’ contra el president dels EUA.

Foto de portada: Alexander Vindman arriba aquest dimarts al Capitoli dels Estats Units a Washington

El tinent coronel Alexander Vindman ha sigut el primer a testificar davant el Congrés dels Estats Units sobre la conversa telefònica entre el president Donald Trump i el seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, en el marc de les investigacions que precedeixen un possible procés d’impeachment.

Vindman és el principal expert a Ucraïna del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca (NSC, en les seues sigles en anglés), i la seua compareixença suposen la cinquena confirmació que Trump va sol·licitar ajuda militar a Ucraïna per a espiar el fill d’un dels seus rivals polítics de cara a perjudicar-lo en les eleccions de 2020. “Em va preocupar la trucada. No vaig creure que fora adequat demanar que un govern estranger investigara a un ciutadà estatunidenc”, ha declarat sobre l’exvicepresident Joe Biden en la seua compareixença inicial davant la Cambra, filtrada als mitjans la nit d’aquest dilluns.

Vindman va escoltar la trucada, produïda el 25 de juliol, des de la sala de crisi de la Casa Blanca juntament amb altres funcionaris, i va traslladar les seues “preocupacions” als advocats del Consell de Seguretat Nacional. Uns dies abans, Vindman va escoltar l’ambaixador estatunidenc davant la Unió Europea, Gordon Sondland, “parlar que Ucraïna havia de complir certes investigacions per a aconseguir la reunió amb el president”, relacionades amb les eleccions i els Biden. “Li vaig dir a l’ambaixador Sondland que aquestes declaracions no eren adequades (...) i que el NSC no s’hi anava a implicar”, ha relatat Vindman.

La seua declaració se suma a altres quatre corroboracions que Trump va utilitzar el seu càrrec per a aconseguir les seues finalitats partidistes, expressades per Sondland; l’ambaixador interí a Ucraïna, William Taylor; el senador republicà Ron Johnson, i el cap de Gabinet de la Casa Blanca, Mick Mulvaney, qui després va intentar desdir-se.

El president dels Estats Units ha tractat de desacreditar el tinent coronel en les xarxes socials, en assegurar que no havia tractat directament amb ell i tractar-lo de de “mai trumpista”, com es coneix als Estats Units als qui des de la campanya electoral de 2016 es neguen a donar-li suport malgrat ser conservadors. D’altres aliats de Trump, entre ells presentadors de la cadena Fox News, van qüestionar el patriotisme de Vindman a causa de les seues arrels ucraïneses, crítiques que ràpidament van rebutjar destacades figures del Partit Republicà.

Mentrestant, els demòcrates de la cambra baixa han revelat el text de la resolució que pensen sotmetre a vot el dijous per a formalitzar el procés de juí polític contra Trump. Aquesta possibilita que les audiències siguen públiques i que puguen divulgar-se les transcripcions dels interrogatoris, la qual cosa incrementaria l’accés dels mitjans de comunicació a cadascun dels detalls sobre el procés contra Trump. En un comunicat, el demòcrata Jim McGovern, que presideix el comité que va elaborar la resolució, ha manifestat que la iniciativa permetrà al poble estatunidenc “conéixer de primera mà” els actes de Trump i evitarà que els republicans del Congrés continuen intentant “amagar” la conducta del mandatari.

També et pot interessar

stats