L’Argentina ix de la foscor

Les autoritats investiguen la històrica apagada que va deixar el país sense subministrament elèctric en plena jornada electoral.

Un ciutadà busca el nom en el cens de les eleccions a Rosario, a la província argentina de Santa Fe
Un ciutadà busca el nom en el cens de les eleccions a Rosario, a la província argentina de Santa Fe / Reuters

A l'Argentina ha tornat la llum, però no la confiança en el sistema elèctric. Les autoritats del país investiguen els motius de la històrica apagada que va deixar la major part del país sense electricitat des de les set del matí del diumenge 16. No va ser fins al cap de tres hores quan la situació començà a normalitzar-se progressivament fins que ja a les 21:35 hores (les 02:35 d'aquest dilluns, en hora espanyola) el subministrament es va considerar recuperar al cent per cent.

L'apagada, que van patir també l'Uruguai i algunes zones del Paraguai  va afectar el trànsit ferroviari, la distribució de l'aigua potable i els hospitals, que van haver d'activar grups electrògens. L'aeroport no va ser afectat perquè disposa d'un sistema autònom de producció elèctrica. 

I tot en jornada electoral en quatre províncies, que votaven el pròxim governador. Santa Fe (nord-est), San Luis (centre), Formosa (nord) i Terra del Foc (sud). Només aquesta última es va salvar, per subministrar-se d'una font diferent del Sistema Argentí d'Interconnexió (SADI), on l'explicació oficial situa l'origen de la fallada. Les primeres investigacions apunten a un problema en una connexió de transport d'electricitat al nord-est del país, prop de la frontera, entre les centrals hidroelèctriques de Yacyretá, de gestió argentina i paraguaiana, i Salto Grande, argentina i uruguaiana. 

En les pròximes 48 hores les empreses encarregades de la distribució elèctrica hauran de presentar un informe preliminar sobre l'apagada, i un altre complet en un termini de deu dies per a aclarir el succés, que pot compartar sancions per als responsables. 

L'apagada ha generat dures crítiques al govern de Mauricio Macri, l'arribada del qual el 2015 ha implicat un fort augment de les tarifes de la llum, el gas i l'aigua, sota l'argument de normalitzar el sistema energètic després d'anys de desinversió en l'etapa kirchnerista.

També et pot interessar