L'Aràbia Saudita condemna a mort cinc persones pel cas Khashoggi

El fiscal afegeix que hi ha penes per a altres sis condemnats per l'assassinat del periodista al consolat saudita d'Istanbul.

Manifestants amb cartells de Khashoggi a les portes del consolat saudita d'Istanbul, en un imatge d'arxiu
Manifestants amb cartells de Khashoggi a les portes del consolat saudita d'Istanbul, en un imatge d'arxiu / Osman Orsal (Reuters)

La Fiscalia de l'Aràbia Saudita ha anunciat aquest dilluns que cinc persones han sigut condemnades a mort per l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi a l'octubre de l'any passat al consolat saudita d'Istanbul.

El fiscal general saudita, Saud al Muagab, ha indicat en una roda de premsa que hi ha altres penes per a altres sis condemnats més.

Hatice Cengiz, la parella turca de l'assassinat periodista saudita Jamal Khashoggi, el passat dimarts es va mostrar "decebuda amb tots els països" i els organismes internacionals com l'ONU o la Unió Europea per no haver pres "cap mena d'acció" contra l'Aràbia Saudita.

La parella de Khashoggi critica la inacció internacional amb l'Aràbia Saudita

Segons Cengiz, "hauria de preocupar" a tothom la "nul·la habilitat o capacitat d'actuar" de les institucions per a imposar sancions a l'Aràbia Saudita, després que la seua parella fora assassinada al consolat saudita a Istanbul.

Kahshoggi, que col·laborava habitualment amb The Washington Post i altres mitjans, va anar al consolat saudita a Istanbul, on residia, el 2 d'octubre de 2018, per a recollir uns documents per a poder casar-se amb Cengiz, però mai va eixir d'allí.

La investigació posterior va demostrar que quinze persones que havien viatjat de l'Aràbia Saudita a Turquia havien executat i després esquarterat al periodista, un crim d'Estat, segons la relatora de l'ONU per a les execucions extrajudicials, Agnes Callamard.

El misteri de la mort de Khashoggi continua un any després de l'assassinat

Més d'un any després de la mort del periodista saudita, les circumstàncies sota les quals va ser assassinat continuen sense esclarir-se. Khashoggi era resident nord-americà i crític amb el príncep saudita, Mohamed bin Salman. La seua mort va causar un gran enrenou mundial, entelant la imatge del príncep hereu. Tant la CIA com alguns governs occidentals han dit que creuen que Salman va ordenar l'assassinat del periodista, fet que l'Aràbia Saudita ha desmentit completament.

També et pot interessar

stats