L'Aràbia Saudita admetrà que Khashoggi va morir durant la seua custòdia, segons mitjans nord-americans

Aquestes informacions apunten que les autoritats del consolat saudita a Istanbul practicaren un interrogatori que se'ls en va anar de la mà.

La policia forense turca abandona el consolat saudita a Istambul
La policia forense turca abandona el consolat saudita a Istambul / Murad Sezer (Reuters)

La desaparició del periodista Khamal Khashoggi al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul continua embolicant-se i provocant un conflicte diplomàtic cada vegada més gran. El cas s'ha produït, precisament, en un moment en què Reporters sense Fronteres denuncia una onada de repressió en aquest país àrab, amb almenys 15 periodistes i bloguers arrestats de manera totalment opaca.

Diversos mitjans de comunicació nord-americans, entre ells la cadena de televisió CNN, afirmen que l'Aràbia Saudita pensa reconéixer que Khamal Khashoggi va morir durant un interrogatori que se'ls en va anar de la mà a les autoritats. Segons aquestes informacions, els agents van actuar sense el vistiplau del govern saudita i pagaran pel que han fet.

El parador de Khashoggi, un reporter saudita crític amb el govern de Riad que vivia a Washington des de feia un any, es desconeix des que el passat 2 d'octubre va entrar al consolat saudita a Istanbul per qüestions burocràtiques.

La policia turca va registrar durant nou hores en la nit de dilluns l'edifici on el periodista va ser vist per última vegada. Entre el personal que va entrar al consolat hi havia policies, forenses i fiscals. L'escorcoll va tindre lloc després d'una conversa telefònica entre el president turc Erdogan i el rei Salman de l'Aràbia Saudita.

Mentre la comunitat internacional pressiona perquè s'aclarisca el cas, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha enviat a Riad el seu secretari d'Estat, Mike Pompeo, per a tractar personalment el cas amb el monarca d'aquest país. Segons Trump, el rei li ha assegurat que no en sabia res.

Més periodistes assassinats que en tot el 2017

Durant els primers nou mesos del 2018 ja han sigut assassinats més periodistes professionals que en tot el 2017, segons Reporters sense Fronteres, que registra els assassinats per causes relacionades amb la professió a tot el món. A principi d’octubre d’enguany, la xifra ja era de 56 enfront dels 55 de tot l’any passat.

També et pot interessar

stats