L’anunci d’un Brexit dur reactiva la recerca de mercats alternatius

El calcer, els components automobilístics, el turisme o la ceràmica són els sectors que previsiblement s’hi veuran més afectats.

VÍDEO | L’anunci d’un Brexit dur reactiva la recerca de mercats alternatius

Des de hui, primer dia d’agost, falten tres mesos per a la data límit de l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea i la possibilitat d’un Brexit sense acord, agreujada amb l’arribada de Boris Johnson a Downing Street, no ha sigut una notícia ben rebuda per les empreses valencianes. Tot i això, la Cambra de Comerç recorda que fa tres anys que es preparen per a aquest moment i per això busquen mercats alternatius.

L’anunci del primer ministre britànic d’una eixida dura ha activat la resposta dels sectors exportadors valencians, que es preparen per al pitjor dels escenaris possibles. “Els punts calents són les inspeccions a la frontera, on estaran les cues, els problemes i les tramitacions”, ha avançat José Vicente Morata, president de la Cambra de Comerç de València, qui ha assegurat que les empreses ja estan diversificant el mercat i estan exportant fora de la Unió. El calcer, els components automobilístics, el turisme o la ceràmica són els sectors que previsiblement s’hi veuran més afectats.

El Regne Unit és el tercer mercat en volum de demanda per a l’agricultura, que espera uns plans de contingència per part de les autoritats espanyoles i comunitàries que encara no han arribat. “Una part dels plans de contingència haurien de destinar-se als productors perquè innoven en noves varietats i circuits comercials, a banda de les empreses exportadores”, ha demanat Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors, per tal d’evitar que el camp valencià perda un 5% dels fons europeus de la PAC.

Com afecta la devaluació de la lliura

La devaluació de la lliura anglesa d’aquesta setmana afecta directament els milers d’anglesos que resideixen a les comarques del sud. Les exportacions, el turisme i el mercat immobiliari s’enfronten a mesos de gran incertesa, sobretot en punts amb gran nombre de residents britànics com la costa d’Oriola.

La meitat dels turistes que visiten les comarques del sud són britànics i, tot i que és un mercat fidel, la insistència del seu primer ministre a eixir de la Unió Europea a qualsevol preu, ha castigat la lliura esterlina i l’ha feta caure fins a nivells de 2017. De moment, les previsions turístiques per a la temporada que ver no són alarmistes però ningú pot pronosticar l’impacte que podria tindre el divorci definitiu.

Aquesta devaluació provoca la pèrdua de poder adquisitiu dels visitants a les comarques valencianes que, segons les previsions, seran més de dos milions enguany. També, el sector hoteler alerta que cal tindre en compte la situació d’altres monedes i destinacions turístiques que són competència i poden fer virar les reserves de l’any que ve, com ara les Illes Balears, Egipte o Turquia.

Les exportacions miren amb recel la situació del Brexit

Unes 700 empreses alacantines exporten mercaderies al Regne Unit i mouen 275 milions d’euros, i la por a una futura pèrdua en poder adquisitiu explica en part l’auge de la demanda de vivenda entre la població estrangera.

Malgrat tot, el Regne Unit manté el primer lloc en la llista de turistes internacionals que arriben a Espanya, segons les dades que publica aquest dijous l’Institut Nacional d’Estadística. Més de dos milions de turistes britànics han triat viatjar a una destinació espanyola en el mes de juny, xifra que representa el 23,3% del total, amb un descens del 5% respecte a l’any anterior. En segon i tercer lloc, les persones oriündes d’Alemanya i França són les que més visiten el país.

Puig anuncia un pla per a pal·liar els efectes del Brexit

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un pla post-Brexit a la Comunitat Valenciana que inclourà accions per a "pal·liar" els efectes de l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea. Així s'ha manifestat Puig després de la reunió que ha mantingut en el Palau de la Generalitat amb l'ambaixador sortint del Regne Unit a Espanya, Simon Manley.

El pla post-Brexit inclourà mesures per a defensar als 11.000 valencians i valencianes que viuen al Regne Unit i els 80.000 ciutadans britànics que estan a la Comunitat, així com per a "protegir les exportacions valencianes i el turisme".

També et pot interessar

stats