L'antiga basílica de Santa Sofia d'Istanbul obri una nova etapa al res musulmà

Desenes de milers de fidels han participat en la primera oració al temple en 86 anys.

Milers de fidels han acudit al primer dia de rés a la Gran Mesquita de Santa Sofia
Milers de fidels han acudit al primer dia de rés a la Gran Mesquita de Santa Sofia / Reuters

L'antiga basílica de Santa Sofia d'Istanbul, emblema de la ciutat turca, ha tornat a obrir al res musulmà, 86 anys després de convertir-se en museu.

Fa dues setmanes, el president del país, Recep Tayyip Erdoğan, va signar el decret pel qual anul·lava l'estatus de museu del temple, i va tornar la titularitat a la Diyanet, l'organisme públic gestor de les mesquites turques, que equival a un ministeri.

Aquest divendres era el dia triat per a tornar a rebre públic per a l'oració. No obstant això, tan sols unes 500 personalitats, convidades pel govern turc, han pogut estar dins de l'edifici. El cap de la Diyanet, Ali Erbaş, ha conduït l'oració en la que, des d'aquest dijous, es coneix com la Gran Mesquita de Santa Sofia.

La resta del públic han resat des de les esplanades i avingudes del voltant del recinte, que s'han habilitat per a una oració a l'aire lliure. Allí s'han vist moltes banderes turques i l'ensenya similar de tres mitges llunes, sant i senya del sector ultranacionalista.

La immensa majoria dels fidels que hi poden accedir són homes. Així i tot, també hi ha accessos per a dones, que des d'ara podran resar en un parc a pocs centenars de metres de Santa Sofia, amb un espai reservat molt escàs.

També et pot interessar

stats