L'ambaixador rus a Washington nega l'abatiment del dron dels EUA: "No estem interessats en la confrontació"

Anatoli Antónov ha desmentit la versió dels Estats Units al Departament d'Estat, que l'havia citat en "protesta" per presumpta acció dels caces russos contra l'aeronau

Imatge d'arxiu d'un dron Air Force MQ-9 Reaper de l'exèrcit dels Estats Units
Imatge d'arxiu d'un dron Air Force MQ-9 Reaper de l'exèrcit dels Estats Units / Janis Laizans / Reuters

L'ambaixador de Rússia a Washington, Anatoli Antónov, ha insistit al Departament dels Estats Units a desmentir les acusacions de l'exèrcit nord-americà, que culpa caces russos de l'estavellament d'un dron espia MQ-9 dels Estats Units en aigües internacionals del Mar Negre, dins l'àrea d'influència que Moscou ha estés unilateralment al voltant de l'annexionada península de Crimea.

"La part russa no està interessada en la confrontació. Està interessada en unes relacions pragmàtiques amb els Estats Units en interés dels pobles de Rússia i els Estats Units" ha explicat Antónov en declaracions replegades per l'agència de notícies russa TASS, a l'eixida d'una reunió al Departament d'Estat, que l'havia citat en protesta per "les accions no professionals de la part russa".

Segons la versió dels Estats Units, dos caces russos Su-27 van fer maniobres brusques contra el dron en espai aeri internacional. Li abocaren carburant per a cegar-lo i li pegaren un colp a l'hèlix que el va fer va caure al Mar Negre. El comunicat rus sobre l'incident ofereix una versió diametralment diferent: no hi va haver cap contacte entre els avions i el dron, el qual "va entrar en un vol incontrolat amb pèrdua d'altura i va col·lidir contra la superfície de l'aigua". Cap dels relats ha pogut ser verificat de manera independent.

S'imaginen que un avió com aquest aparega prop de Nova York o San Francisco?

Antónov ha denunciat que l'aeronau volava en les proximitats de la península de Crimea, de què Moscou va apropiar-se el 2014, amb el transponedor apagat, el sistema que comunica la presència de les aeronaus, la identitat i l'altitud. De fet, l'ambaixador rus ha justificat la intervenció dels caces en l'objectiu d'identificar l'aeronau.

"Estan recopilant informació, que posteriorment és utilitzada pel règim de Kíiv per atacar les nostres forces armades i el nostre territori —ha advertit l'ambaixador— S'imaginen que un avió, un dron (rus) com aquest aparega prop de Nova York o San Francisco? S'imaginen quina seria la reacció dels mitjans informatius estatunidencs o del Pentàgon a eixe dron".

En la interpretació de Moscou, el dron va violar la frontera de l'espai aeri usat provisionalment per Rússia en el marc de la seua "operació militar especial" a Ucraïna, una zona què Rússia considera que cal respectar pel fet d'haver informat ella als països de l'entorn d'acord amb els reglaments internacionals.

També et pot interessar

stats