L’ambaixador dels EUA davant la UE assegura que va pressionar Ucraïna per indicació de Trump

El diplomàtic afirma que el president dels Estats Units va condicionar l’ajuda militar a Kíev a canvi d’investigar Biden.

L'ambaixador davant de la Unió Europea Gordon Sondland durant les sessions d'audiències públiques
L'ambaixador davant de la Unió Europea Gordon Sondland durant les sessions d'audiències públiques / Erik S. Lesser (Efe)
20 de novembre 2019 - 20:03

Les sessions d’audiències públiques en el procés de destitució (impeachment) del president dels Estats Units, Donald Trump, han continuat aquest dimecres amb la compareixença d’una figura clau, l'ambaixador davant de la Unió Europea Gordon Sondland. El diplomàtic ha assegurat que va pressionar Kíev perquè investigara l'empresa gasística on treballava el fill de l'exvicepresident i possible rival electoral Joe Biden per orde de Trump

A més, Sondland ha afirmat que Trump va ordenar, a través del seu advocat Rudy Giuliani, un quid pro quo amb Ucraïna, de manera que condicionava l’ajuda militar al país a una investigació sobre la família de Biden.

Durant la sessió ha reconegut, a més, l'existència d’un "canal paral·lel" que va redefinir la política de Washington cap a Ucraïna. Estava format per ell, el secretari d'Energia, Rick Perry, i l'enviat especial per a Ucraïna, Kurt Volker, un eix conegut com "els tres amics" que, seguint ordes de Trump, coordinava la política cap a Kíev amb Giuliani.

"El secretari Perry, l'ambaixador Volker i jo treballàvem amb el senyor Rudy Giuliani en assumptes d'Ucraïna sota la direcció expressa del president dels Estats Units", ha assenyalat

Aquestes afirmacions han agafat per sorpresa el Partit Republicà, ja que esperaven que el testimoni de Sondland protegira els interessos de Trump.

La Cambra de Representants busca determinar si Trump va bloquejar de manera intencionada el lliurament d'ajuda militar de 400 milions de dòlars a Ucraïna per a obtindre una investigació de Kíev sobre Biden i els negocis del seu fill Hunter al país.

També et pot interessar

stats