L'ambaixador dels EUA davant la UE afirma que Trump va vincular l'ajuda a Ucraïna a investigar a Biden

La declaració de Gordon Sondland en una comissió d'investigació valida la tesi per a obrir un juí polític al president estatunidenc.

L'ambaixador dels EUA davant la UE Gordon Sondland
L'ambaixador dels EUA davant la UE Gordon Sondland / Erin Scott (Reuters)

L'ambaixador dels EUA davant la Unió Europea, Gordon Sondland, ha admés que va comunicar en persona al govern d'Ucraïna que la Casa Blanca no li entregaria un paquet d'ajuda militar fins que Kíev es comprometera a investigar a l'exvipresident estatunidenc Joe Biden i els negocis del seu fill Hunter en la companyia de gas Burisma.

La declaració de Sondland valida la tesi principal per a obrir un juí polític o impeachment al president estatunidenc, Donald Trump: que el seu govern va retindre ajuda de seguretat a Ucraïna amb finalitats partidistes; la hipòtesi que investiga i tracta de confirmar una comissió al Congrés. 

L'ambaixador va prestar testimoni a la comissió el passat 17 d'octubre. Segons la transcripció, que figura en un document publicat pels líders demòcrates en la Cambra Baixa, Sondland va traslladar el missatge a un assessor del president ucraïnés Vladímir Zelenski, durant una reunió a Varsòvia el passat 1 de setembre. 

A pesar que Sondland diu que "encara" no sap "per què es va suspendre" el lliurament de l'ajuda de 400 milions de dòlars a Ucraïna, també afirma: "A principis de setembre, i davant la falta d'explicacions creïbles sobre la suspensió d'ajuda, vaig assumir que aquesta suspensió s'havia vinculat a la declaració proposada de lluita contra la corrupció". Es referia així a la petició que Trump va fer per telèfon al president d'Ucraïna al juliol perquè investigara Biden i els negocis del fill al país.

Després de la compareixença original de Sondland davant els comités, diversos testimonis van assegurar que l'ambaixador davant la UE els havia reconegut que s'havia condicionat l'ajuda a Ucraïna a finalitats partidistes. 

Sondland, l'exenviat especial dels EUA per a Ucraïna  Kurt Volker i el secretari d'Energia, Rick Perry, formaven el grup conegut com els "tres amics", als quals Trump va encarregar, juntament amb el seu advocat personal Rudy Giuliani, que coordinaren la política cap a Ucraïna. En la pràctica aquesta orde es va materialitzar en un canal diplomàtica paral·lel, que operava al marge de l'ambaixada a Kíev.

També et pot interessar

stats